Page 15 - Magazín JIP Potraviny
P. 15
Linecké cukroví
210 g hladké mouky
linecké 140 g změklého másla
70 g cukru
cukroví vanilkový cukr
2 žloutky
citronová kůra
džem dle chuti
Mouku prosejte a přidejte změklé máslo, cukr, žloutky a cit-
ronovou kůru. Suroviny rukama smí�chejte a vypracujte
těsto. To zabalte do fólie a dejte do lednice odpočinout.
Těsto pak rozválejte na asi 3 mm silnou placku, ze které vy-
krajovátky tvořte nejrůznější� tvary. Polovinu z nich nechte
plných, u poloviny vykrojte kulatým (nebo jiným malým)
vykrajovátkem střed. Linecké pečte v troubě předehřáté na
170 °C, dokud nebude růžové.
Po dopečení� nechte cukroví� vychladnout, nakonec jednotlivé
kousky slepte džemem.
Vanilkové rohlíčky
330 g hladké mouky vanilkové
160 g mletých vlašských ořechů rohlíčky
250 g změklého másla
80 g moučkového cukru
2 žloutky
moučkový a vanilkový cukr na obalení
Suroviny smí�chejte a rukama vypracujte těsto,
které nechte odpočinout v lednici. Z těsta pak
vyválejte několik válečků, ze kterých postupně
ukrajujte malé kousky a tvarujte je do rohlí�čků.
Na plechu vyloženém pečicí�m papí�rem rohlí�-
čky pečte při 180 °C asi 8 minut.
Ještě teplé je pak obalte ve směsi moučkového
a vanilkového cukru.
Čokoládové košíčky
čokoládové Těsto: 250 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru,
košíčky 150 g změklého másla
Náplň: 40 g piškotů, 90 g másla, 100 g moučkového cukru,
70 g mletých vlašských ořechů, 2 vejce, čokoládová poleva,
čokoládové zdobení
Prosátou mouku, moučkový cukr a změklé máslo smí�chejte
a vypracujte hladké těsto, které dejte alespoň na půl hodi-
ny do lednice. Mezití�m si připravte náplň. Piškoty nadrťte
a smí�chejte je s cukrem, namletými ořechy, máslem a vají�čky
a vytvořte jednolitou hmotu. Připravené těsto vtlačte do
formiček na koší�čky a dovnitř dejte vždy lžičku náplně (tak,
aby vytvořila „kopeček“). Koší�čky dejte péct do trouby pře-
dehřáté na 170 °C, dokud nezezlátnou. Po upečení� je nechte
vychladnout. Nakonec je polijte nebo namočte do rozpuštěné
čokoládové polevy a ozdobte.
15