Page 13 - Magazín JIP Potraviny
P. 13
Chlebíček se zázvorem
a ořechy
250 g hladké mouky
100 g třtinového cukru
130 g másla
3 vejce
balíček prášku do pečiva
balíček vanilkového cukru
50 g zázvoru
2 malá jablka
150 g nasekaných vlašských ořechů
3 lžíce rumu
Na ozdobení:
čokoládová poleva
mandarinky se zázvorem
a ořechy
Troubu předehřejte na 180 °C. Jablka oloupejte
a nakrájejte na malé kostky, zázvor také oloupej-
te a nastrouhejte najemno. Oba cukry vyšlehej-
te s máslem do pěny, přidejte vají�čka, mouku
s práškem do pečiva, rum, vlašské ořechy, jablka
a zázvor. Vše promí�chejte tak, aby vzniklo hladké
těsto. To přelijte do vymazané chlebové a pečte
asi třičtvrtě hodiny. Po dopečení� nechte chle-
�
bí�ček vychladnout. Cokoládovou polevu nechte
rozpustit a chlebí�ček s ní� ozdobte, na čokoládu
pak navrstvěte měsí�čky mandarinek.
Čokochlebík
180 g hladké mouky
40 g kvalitního kakaa
90 g třtinového cukru
50 g cukru krupice
120 g změklého másla
180 ml podmáslí
2 vejce
lžíce jedlé sody
1 a ½ lžíce prášku do pečiva
lžíce vanilkového extraktu
špetka soli
100 g kvalitní čokolády
Na polevu:
150 g moučkového cukru
3 lžíce citronové šťávy
Troubu předehřejte na 180 °C. V mí�se smí�chej-
te prosátou mouku, kakao, jedlou sodu, prášek
do pečiva, sůl a oba druhy cukru. Máslo opatrně
vyšlehejte s vejci a vanilkovým extraktem. Do
čokochlebík mouky přilijte máslovou směs a podmáslí�,
vše pomocí� stěrky vymí�chejte v hladké těsto.
�
Cokoládu nasekejte na kousky a vmí�chejte do
těsta. To nalijte do připravené formy (kulaté
nebo obdélní�kové) a pečte zhruba 45 minut. Po
dopečení� nechte vychladnout. Prosátý mouč-
kový cukr vyšlehejte dohladka s citronovou
šťávou. Polevu nalijte na chlebí�k a nechte ztuh-
nout. Cokochlebí�k můžete ozvláštnit zapí�ch-
�
nutými perní�čky nebo jiným cukroví�m.
13