Page 19 - Magazín JIP Potraviny
P. 19

Rybí polévka

        1 kapří hlava
        200 g kapřího masa (od ocasu)
        1 malá cibule
        6 kuliček černého pepře
        sůl
        200 ml suchého bílého vína
        60 g másla
        1 velká mrkev
        2 stonky řapíkatého celeru
        6 hlaviček růžičkové kapusty
        špetka muškátového květu
        petrželka na ozdobu

        Rybí� hlavu omyjte, odstraňte žábry s očima a vložte
        do hrnce se studenou vodou. Cibuli oloupejte, rozpulte
        a s kuličkami pepře a ví�nem přidejte do hrnce. Vše přiveďte                               rybí
        k varu, osolte a zvolna hodinu vařte. Asi 20 minut před kon-
        cem  vaření�  přidejte  očištěné  rybí�  maso  (vcelku).  V další�m  hrnci                 polévka
        připravte z másla a mouky světlou jí�šku. Zalijte ji zchladlým, přeceděným
        rybí�m vývarem, dobře rozmí�chejte a nechte zvolna provářet. Mrkev, celer a růžič-
        kovou kapustu očistěte, nakrájejte na kousky, přisypte do hrnce a uvařte doměkka.
        Rybí� maso zbavte kostí� a vložte do hotové polévky. Dochuťte solí� a muškátovým květem.




                                                                          Smažený kapr
                                                                          s domácím bramborovým
                                                                          salátem
             bramborový
             salát
                                                                          Na salát:
                                                                          1 kg brambor (varný typ A)
                                                                          150 g mrkve
                                                                          75 g celeru
                                                                          75 g petržele
                                                                          1 menší cibule
                                                                          4 natvrdo uvařená vejce
                                                                          150 g kyselých okurek
                                                                          6 lžic majonézy
                                                                          1 lžíce plnotučné hořčice
                                                                          sůl, pepř
                                                                          Na kapra:
                                                                          4 porce kapra o váze cca 200 g
                                                                          (filety nebo podkovy)
                                                                          5 lžic hladké mouky
                                                                          2 vejce
                                                                          250 g strouhanky
                                                                          200 g sádla
                                                                          sůl

                                                                          Jednotlivé  porce  kapra  osolte  a  postupně  obalte
                                                                          v hladké  mouce,  rozšlehaných  vejcí�ch  a  strouhance.
                                                                          Ve  vyšší�  pánvi  rozehřejte  sádlo,  ve  kterém  porce
                                                                          kapra z obou stran usmažte dozlatova.
                                                                          Brambory  uvařte  ve  slupce,  nechte  vychladnout
                                                                          a  oloupejte.  Mrkev,  celer  a  petržel  uvařte  a  nechte
                                                                          vychladnout. Cibuli nakrájejte nadrobno, kořenovou
                                                      smažený             zeleninu  na  malé  kostky,  stejně  jako  kyselé  okurky,
                                                      kapr                a vše vložte do mí�sy. Přidejte majonézu, hořčici, nálev
                                                                          z okurek,  sůl,  pepř  a  promí�chejte.  Pak  přidejte  přes
                                                                          kolečko protlačené oloupané brambory a na kostičky
                                                                          nakrájená  vařená  vejce.  Opatrně  promí�chejte  a  do-
                                                                          chuťte. Hotový salát nechte vychladit a uležet.

                                                                                                                19
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24