Page 19 - Magazín JIP Potraviny
P. 19
Rybí polévka
1 kapří hlava
200 g kapřího masa (od ocasu)
1 malá cibule
6 kuliček černého pepře
sůl
200 ml suchého bílého vína
60 g másla
1 velká mrkev
2 stonky řapíkatého celeru
6 hlaviček růžičkové kapusty
špetka muškátového květu
petrželka na ozdobu
Rybí� hlavu omyjte, odstraňte žábry s očima a vložte
do hrnce se studenou vodou. Cibuli oloupejte, rozpulte
a s kuličkami pepře a ví�nem přidejte do hrnce. Vše přiveďte rybí
k varu, osolte a zvolna hodinu vařte. Asi 20 minut před kon-
cem vaření� přidejte očištěné rybí� maso (vcelku). V další�m hrnci polévka
připravte z másla a mouky světlou jí�šku. Zalijte ji zchladlým, přeceděným
rybí�m vývarem, dobře rozmí�chejte a nechte zvolna provářet. Mrkev, celer a růžič-
kovou kapustu očistěte, nakrájejte na kousky, přisypte do hrnce a uvařte doměkka.
Rybí� maso zbavte kostí� a vložte do hotové polévky. Dochuťte solí� a muškátovým květem.
Smažený kapr
s domácím bramborovým
salátem
bramborový
salát
Na salát:
1 kg brambor (varný typ A)
150 g mrkve
75 g celeru
75 g petržele
1 menší cibule
4 natvrdo uvařená vejce
150 g kyselých okurek
6 lžic majonézy
1 lžíce plnotučné hořčice
sůl, pepř
Na kapra:
4 porce kapra o váze cca 200 g
(filety nebo podkovy)
5 lžic hladké mouky
2 vejce
250 g strouhanky
200 g sádla
sůl
Jednotlivé porce kapra osolte a postupně obalte
v hladké mouce, rozšlehaných vejcí�ch a strouhance.
Ve vyšší� pánvi rozehřejte sádlo, ve kterém porce
kapra z obou stran usmažte dozlatova.
Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout
a oloupejte. Mrkev, celer a petržel uvařte a nechte
vychladnout. Cibuli nakrájejte nadrobno, kořenovou
smažený zeleninu na malé kostky, stejně jako kyselé okurky,
kapr a vše vložte do mí�sy. Přidejte majonézu, hořčici, nálev
z okurek, sůl, pepř a promí�chejte. Pak přidejte přes
kolečko protlačené oloupané brambory a na kostičky
nakrájená vařená vejce. Opatrně promí�chejte a do-
chuťte. Hotový salát nechte vychladit a uležet.
19