Page 14 - Magazín JIP Potraviny
P. 14
tradiční
vánočka
Tradiční vánočka
500 g hladké mouky, 100 g cukru, 150 g másla, 250 ml mléka, 25 g droždí, 2 žloutky, 1 vejce,
60 g hrozinek (předem namočených v rumu), 60 g nasekaných mandlí, špetka soli, lžička citronové kůry
Do vlažného mléka vmí�chejte trochu cukru, rozdrobte droždí� a nechte vzejí�t kvásek. V mí�se smí�chejte prosátou mouku s cukrem, citronovou
kůrou a špetkou soli. Do směsi přidejte vejce, žloutky, rozpuštěné máslo a kvásek. Suroviny smí�chejte, přendejte na vál a zpracujte těsto.
Přidejte do něj hrozinky, dejte do mí�sy a nechte pod utěrkou kynout alespoň hodinu. Těsto poté rozdělte na 9 dí�lů a z nich vytvořte stejně
�
dlouhé válečky. Ctyři válečky položte vedle sebe a od středu je překládejte zleva doprava a zpět. V polovině pletení� základ vánočky otočte
neupletenou částí� k sobě a válečky dopleťte zprava doleva. Střed spletených pramenů stlačte válečkem. Další� tři prameny spleťte jako běžný
cop a položte na vytvořený základ vánočky, prostředek opět mí�rně stlačte válečkem. Ž poslední�ch dvou válečků vytvořte spirálu a položte na
vršek vánočky do vytvořeného důlku. Konce této spirály povytáhněte a položte pod vánočku. Tu položte na plech vyložený pečicí�m papí�rem
a nechte znovu vykynout. Po vykynutí� potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a pečte dozlatova zhruba půl hodiny v troubě roze-
14 hřáté na 170 °C.