Page 11 - Magazín JIP Potraviny
P. 11
Vosí hnízda
200 g rozdrcených piškotů
160 g másla
2 lžíce kakaa
lžíce rumu
1 balení celých kulatých piškotů
Náplň:
vosí 50 g moučkového cukru
100 g změklého másla
hnízda 2 lžíce rumu
Rozdrcené piškoty, máslo, kakao a rum smí�chejte v mí�se,
vypracujte vláčné těsto a dejte do lednice odpočinout. Su-
roviny na náplň smí�chejte tak, aby vznikla hladká hmota.
Malé kousky těsta vtlačujte do moučkovým cukrem vysy-
paných formiček na vosí� hní�zda. Koncem vařečky udělejte
do těsta důlek, který vyplňte připravenou náplní�. Spodek
hní�zda přiklopte piškotem, vyklopte z formičky a dejte
ztuhnout do ledničky.
Vaječný likér
4 žloutky
250 ml mléka
250 ml smetany ke šlehání
plechovka kondenzovaného mléka
30 g cukru krupice
250 ml rumu
vanilkový lusk
�
Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny. Do ní�
přidejte mléko, smetanu, kondenzované vaječný
mléko a semí�nka z vanilkového lusku. Vše
nalijte do hrnce a pomalu přiveďte, za likér
stálého mí�chání�, k varu. Směs postupně
začne houstnout. Ve chví�li, kdy bude zhru-
ba jako řidší pudink, odstavte směs z plot-
�
ny a vmí�chejte rum. Likér přelijte do lahví�
a uchovávejte v lednici.
Linecké hvězdičky
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g moučkového cukru
1 žloutek
lžička citronové kůry
rybízová marmeláda
linecké
hvězdičky Prosátou mouku, máslo, žloutek, cukr
a citronovou kůru smí�chejte a vytvořte
hladké těsto, které nechte alespoň hodi-
nu odpočinout v lednici. Těsto pak vy-
válejte a vykrájejte z něj hvězdičky, do
kterých razí�tkem vytlačte důlek v libo-
volném tvaru. Důlek naplňte marme-
ládou. Hvězdičky pečte při 180 °C zhru-
ba 10 minut.
11