Page 46 - Magazín JIP Potraviny
P. 46
Koláč s jablky a vanilkovým krémem
Těsto: 350 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 200 g másla, 1 vejce, lžíce prášku do pečiva, špetka soli
Náplň: 5 jablek, 50 g cukru, lžíce mleté skořice
Vanilkový krém: 500 ml mléka, 3 vejce, 80 g moučkového cukru, 80 g másla, 50 g kukuřičného škrobu,
lžíce vanilkového extraktu
Do mouky přidejte na kousky nakrájené změklé máslo, moučkový cukr a prášek do pečiva, sůl a vejce a vše zpracujte do hladkého těsta.
Těsto rozdělte na dvě části a nechte odpočinout v lednici. Jablka oloupejte a nakrájejte na menší� kousky. Vložte je do hrnce s cukrem a skořicí�
a povařte do změknutí�. Plech vyložte pečicí�m papí�rem a polovinu těsta na něj rovnoměrně nastrouhejte. Na těsto pak rozprostřete změklá
jablka. Připravte vanilkový krém. Vejce smí�chejte s moučkovým cukrem, kukuřičným škrobem a vanilkovým extraktem. Mléko nalijte do
hrnce, pomalu zahří�vejte a vlijte do něj vaječnou hmotu. Mí�chejte, dokud směs nezhoustne. Po odstavení� z plotny přidejte do ještě teplého
krému máslo a zamí�chejte. Vanilkový krém nalijte na jablečnou vrstvu. Na krém nastrouhejte druhou polovinu těsta.
Koláč pečte na 180 °C necelé půl hodiny, dokud nezezlátne.
Jablečný
koláč
46