Page 48 - Magazín JIP Potraviny
P. 48

Alsaský koláč s jablky


                            Těsto: 300 g hladké mouky, 150 g másla, 1 vejce, lžíce cukru, 5 lžic studené vody
                          Náplň: 150 ml smetany ke šlehání, 50 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce mléka, 2 vejce
                                                 Dále: 2 jablka, 2 lžíce cukru

        Mouku prosejte a smí�chejte s cukrem, změklým máslem, vejcem a vodou. Vše vypracujte rukama v těsto, které nechte v lednici odležet.
       Jablka oloupejte, vykrojte jádřinec a nakrájejte na plátky. Těsto vyndejte z lednice a rozválejte na placku, kterou přeneste do koláčové formy.
       Dno propí�chejte vidličkou a uložte zpět do lednice. V misce vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, poté přidejte smetanu a trochu mléka a opět
              šlehejte. Šměs naneste na těsto, rozložte na něj plátky jablek, posypte cukrem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C.
                                           Pečte asi půl hodiny, dokud koláč nezezlátne.



















































                                                                                                 Alsaský
                                                                                                 koláč





















       48
   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53