Page 45 - Magazín JIP Potraviny
P. 45

Jablečná
                                     bábovka


































                                            Jablečná bábovka

        300 g hladké mouky, 100 g velkých rozinek, 100 ml rumu nebo brandy, 150 g vlašských ořechů, 225 g změklého másla + na vymazání,
            200 g třtinového cukru, 2 jablka, zbavená jádřince, oloupaná a nakrájená na kostičky, 4 vejce, 60 ml mléka, lžička jedlé sody,
                                      lžička kypřicího prášku, 2 lžičky mleté skořice, špetka soli
                                    Poleva: citronová šťáva, lžíce teplé vody, 50 g moučkového cukru

        Rozinky zalijte rumem nebo brandy a nechte nasáknout. Troubu předehřejte na 160 °C. Formu na bábovku vymažte rozpuštěným máslem.
        Ořechy rozmixujte v robotu najemno. Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny. Vmí�chejte vejce, mléko, prosátou mouku s jedlou sodou a kypřicí�m
        práškem, skořicí� a špetkou soli. Vmí�chejte rozinky nasekané nadrobno, ořechy a nakonec oloupaná a na malé kousky nakrájená jablka. Těsto
        vlijte do připravené formy a uhlaďte povrch. Pečte zhruba 50 minut, až špejle zapí�chnutá do středu vyjde čistá. Upečenou bábovku nechte
        10 minut chladnout ve formě, pak ji vyklopte. Bábovku nechte úplně vychladnout. V misce vyšlehejte citronovou šťávu s cukrem a trochou
                             vody, aby vznikla tekutá hladká poleva. Tou pak přelijte bábovku a nechte zatuhnout.


                                                                                                                45
   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50