Page 45 - Magazín JIP Potraviny
P. 45
Jablečná
bábovka
Jablečná bábovka
300 g hladké mouky, 100 g velkých rozinek, 100 ml rumu nebo brandy, 150 g vlašských ořechů, 225 g změklého másla + na vymazání,
200 g třtinového cukru, 2 jablka, zbavená jádřince, oloupaná a nakrájená na kostičky, 4 vejce, 60 ml mléka, lžička jedlé sody,
lžička kypřicího prášku, 2 lžičky mleté skořice, špetka soli
Poleva: citronová šťáva, lžíce teplé vody, 50 g moučkového cukru
Rozinky zalijte rumem nebo brandy a nechte nasáknout. Troubu předehřejte na 160 °C. Formu na bábovku vymažte rozpuštěným máslem.
Ořechy rozmixujte v robotu najemno. Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny. Vmí�chejte vejce, mléko, prosátou mouku s jedlou sodou a kypřicí�m
práškem, skořicí� a špetkou soli. Vmí�chejte rozinky nasekané nadrobno, ořechy a nakonec oloupaná a na malé kousky nakrájená jablka. Těsto
vlijte do připravené formy a uhlaďte povrch. Pečte zhruba 50 minut, až špejle zapí�chnutá do středu vyjde čistá. Upečenou bábovku nechte
10 minut chladnout ve formě, pak ji vyklopte. Bábovku nechte úplně vychladnout. V misce vyšlehejte citronovou šťávu s cukrem a trochou
vody, aby vznikla tekutá hladká poleva. Tou pak přelijte bábovku a nechte zatuhnout.
45