Page 18 - Magazín JIP Potraviny
P. 18
Bramborový koláč
Těsto: 250 g hladké mouky, 210 g másla, ½ hrnku vody, špetka soli
Náplň: 1 kg brambor, 2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu, 2 stroužky česneku, 200 g krémového sýru, pepř a sůl,
špetka muškátového oříšku, 1 vajíčko
Mouku a polovinu změklého másla promí�chejte. Přidejte zbývají�cí� máslo a vodu a vypracujte těsto. To pak rozdělte na dva stejné dí�ly, které
zabalte do fólie a dejte na hodinu do lednice. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, které vložte do mí�sy. K nim přidejte krémový
sýr, sůl, pepř, muškátový oří�šek, najemno nasekaný česnek a tymián. Brambory opatrně rukama promí�chejte. Troubu předehřejte na
200 °C. Oba dí�ly těsta vyválejte do kulaté placky. Jednu placku vložte do koláčové formy tak, aby přesahovala asi 1 cm přes okraje. Brambo-
rové plátky vyložte rovnoměrně v několika vrstvách na těsto. Nahoru položte druhý plát těsta a přebytečné okraje seří�zněte nožem. Obvod
koláče prsty zmáčkněte. Do těsta udělejte několik řezů nožem. Vají�čko rozšlehejte a potřete jí�m koláč, který pečte v troubě asi 10 minut při
200 °C, poté teplotu stáhněte a pečte další� hodinu, dokud brambory nezměknou.
Bramborový
koláč
18