Page 18 - Magazín JIP Potraviny
P. 18

Bramborový koláč


                                 Těsto: 250 g hladké mouky, 210 g másla, ½ hrnku vody, špetka soli
              Náplň: 1 kg brambor, 2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu, 2 stroužky česneku, 200 g krémového sýru, pepř a sůl,
                                             špetka muškátového oříšku, 1 vajíčko

       Mouku a polovinu změklého másla promí�chejte. Přidejte zbývají�cí� máslo a vodu a vypracujte těsto. To pak rozdělte na dva stejné dí�ly, které
       zabalte do fólie a dejte na hodinu do lednice. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, které vložte do mí�sy. K nim přidejte krémový
       sýr,  sůl,  pepř,  muškátový  oří�šek,  najemno  nasekaný  česnek  a  tymián.  Brambory  opatrně  rukama  promí�chejte.  Troubu  předehřejte  na
       200 °C. Oba dí�ly těsta vyválejte do kulaté placky. Jednu placku vložte do koláčové formy tak, aby přesahovala asi 1 cm přes okraje. Brambo-
       rové plátky vyložte rovnoměrně v několika vrstvách na těsto. Nahoru položte druhý plát těsta a přebytečné okraje seří�zněte nožem. Obvod
       koláče prsty zmáčkněte. Do těsta udělejte několik řezů nožem. Vají�čko rozšlehejte a potřete jí�m koláč, který pečte v troubě asi 10 minut při
                             200 °C, poté teplotu stáhněte a pečte další� hodinu, dokud brambory nezměknou.












































                                                                      Bramborový
                                                                      koláč


























       18
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23