Page 38 - Magazín JIP Potraviny
P. 38
Lívance se švestkovým
rozvarem
Lívance se švestkovým rozvarem
300 g hladké mouky, 500 ml mléka, 2 vejce, 50 g cukru, balíček
prášku do pečiva, špetka soli, 200 g švestek, dle chuti třtinový
cukr, rum, mletá skořice, olej na smažení
Švestky opláchněte, rozkrojte na půl a vypeckujte. Poté je dejte do
hrnce a přiveďte k varu, občas promíchejte. Nechte vařit, dokud se
tekutina nezredukuje. Švestky můžete před koncem vaření ochu- Snadný švestkový
tit skořicí, rumem a třtinovým cukrem. Prosátou mouku, prášek
do pečiva, špetku soli a cukr smíchejte. Moučnou směs smíchejte koláč
s mlékem a přidejte vejce, vše vyšlehejte do hladkého těsta.
Na pánvi rozehřejte olej a lívance smažte z obou stran dozlatova.
Podávejte polité švestkovým rozvarem.
Snadný švestkový koláč
balíček listového těsta, 10–15 čerstvých švestek, 1 vejce, mletá
skořice, třtinový cukr, plátky mandlí
Švestky opláchněte a polovinu z nich vypeckujte a rozkrájejte na
měsíčky, druhou polovinu nakrájejte na půlky. Na pomoučněném
vále vyválejte listové těsto do obdélníku a přeneste ho na plech
vyložený pečicím papírem. Vyložte na něj švestky do tvarů dle
fantazie. Vše posypte třtinovým cukrem a mletou skořicí. Koláč
pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi půl hodiny, chvíli před kon-
cem pečení posypte ještě mandlemi.
38 MAGAZÍN 4/2021