Page 38 - Magazín JIP Potraviny
P. 38

Lívance se švestkovým
                                                                     rozvarem













       Lívance se švestkovým rozvarem

       300 g hladké mouky, 500 ml mléka, 2 vejce, 50 g cukru, balíček
       prášku do pečiva, špetka soli, 200 g švestek, dle chuti třtinový
       cukr, rum, mletá skořice, olej na smažení

       Švestky opláchněte, rozkrojte na půl a vypeckujte. Poté je dejte do
       hrnce a přiveďte k varu, občas promíchejte. Nechte vařit, dokud se
       tekutina nezredukuje. Švestky můžete před koncem vaření ochu-                         Snadný švestkový
       tit skořicí, rumem a třtinovým cukrem. Prosátou mouku, prášek
       do pečiva, špetku soli a cukr smíchejte. Moučnou směs smíchejte                       koláč
       s mlékem a přidejte vejce, vše vyšlehejte do hladkého těsta.
       Na pánvi rozehřejte olej a lívance smažte z obou stran dozlatova.
       Podávejte polité švestkovým rozvarem.





       Snadný švestkový koláč

       balíček listového těsta, 10–15 čerstvých švestek, 1 vejce, mletá
       skořice, třtinový cukr, plátky mandlí
       Švestky opláchněte a polovinu z nich vypeckujte a rozkrájejte na
       měsíčky, druhou polovinu nakrájejte na půlky. Na pomoučněném
       vále vyválejte listové těsto do obdélníku a přeneste ho na plech
       vyložený pečicím papírem. Vyložte na něj švestky do tvarů dle
       fantazie. Vše posypte třtinovým cukrem a mletou skořicí. Koláč
       pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi půl hodiny, chvíli před kon-
       cem pečení posypte ještě mandlemi.




       38     MAGAZÍN 4/2021
   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43