Page 43 - Magazín JIP Potraviny
P. 43

Olivové oleje













































        Vaření, smažení i pečení                                 V jakém druhu pokrmů?
                                                                 Ať už jde o smažení, vaření nebo pečení, slané i sladké. Nemusíte
        s olivovým olejem                                        se bát experimentovat ani v receptech, které jsou s máslem tradičně
                                                                 svázané.

        Olivový olej můžete naprosto bez obav používat pro tepelnou úpravu ať už   Risotto (nazývané v případě použití přípravy s olejem též „risolio“)
        mluvíme o pečení, restování, či dokonce smažení. To, že je k ní nevhodný,   – Risotto bylo dlouho nerozlučně spojeno s máslem, ale použitím oli-
        je mýtus. Naopak. Je k ní vhodnější než leckterý jiný olej nebo tuk, protože   vového oleje ať už k počátečnímu osmažení rýže, nebo závěrečnému
        je vysoce tepelně stabilní. Kouřový bod je až při teplotě 180–210 °C, zatím-  zjemnění pokrmu získáme výsledek stejně krémový a chutný. Ideální
        co například u másla již při 130 °C. Až do této vysoké teploty si olivový olej   především ve spojení risotta s rybami, rajčaty nebo se sladkou a jem-
        zachovává všechny nutriční hodnoty a zdraví prospěšné látky. Jediná rada,   nou zeleninou, jako jsou například cukety.
        která ohledně tepelné úpravy platí, je, že jedině toho typu extra panen-
        ského olivového oleje, který má jemnou chuť, je pro tepelnou úpravu ško-  Omáčky – Lehčí a jemnější verze bešamelu a obecně všech omáček,
        da, protože v ní natolik nevyniknou jeho chuťové vlastnosti.  kde recept začíná přípravou jíšky. Bešamel s olivovým olejem se hodí
                                                                 především k receptům v kombinaci s rybami a k lahodným lasagním
        Nebojte se nahradit máslo                                s mořskými plody. Výborný bude k těstovinám s čerstvě opečeným
                                                                 lososem. Můžeme ho například použít na gratinování květáku, cuke-
        olivovým olejem                                          ty, fenyklu a směsi zeleniny a brambor.

                                                                 Kynutá i nekynutá těsta – Koláče, koblihy, vdolky, piškotová
        Jak?                                                     těsta, ale i sušenky a křehké pečivo obecně budou ještě křupavější
        Vaření je často improvizace. U spousty receptů se necháte vést citem. Ale   a křehčí. Nebudou tak rychle vysychat jako ty, které jsou vyrobené
        co recepty s přesnými poměry ingrediencí? Především u pečení potřebu-  s máslem. Vyzkoušejte s olivovým olejem též tradiční italské pa-
        jete mít alespoň ze začátku vašich experimentů jasnou představu, jak nah-  nettone nebo colombu. Především při použití do těsta se doporučuje
        radit jednu ingredienci druhou. Rada tedy zní: množství olivového oleje   zvolit kvalitní extra panenský olivový olej a upřednostňovat obzv-
        snižte o čtvrtinu v porovnání s množstvím másla v receptu. Tedy například   láště jemné oleje, případně s příjemnými tóny mandlí nebo ovoce,
        místo 100 g másla použijte jen 75 g olivového oleje.     které se hodí k charakteru receptu. Vynikajících výsledků dosáhnete
                                                                 především s koláči (nejlépe švestkovými), cupcakes, sušenkami,
                                                                 vdolky, brioškami a s křehkým pečivem, které s olivovým olejem
                                                                 získá voňavý základ. Pokud přesto budete chtít chuť olivového ole-
                                                                 je potlačit, zjemněte těsto trochou vonného likéru. Například Grand
                                                                 Marnier je v takových situacích dokonalý, umožňuje vám nezměnit
                                                                 chuť těsta. Pokud se však pouštíte do výroby domácího listového těs-
                                                                 ta, zůstaňte raději u másla.


                                                                                                                43
                                                                                                 MAGAZÍN 4/2021
   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48