Page 44 - Magazín JIP Potraviny
P. 44
Olivové oleje
Proč?
Jde o radu, kterou napoprvé vyzkoušíte spíše z praktických důvodů – ať už
zdravotních, dietních, kvůli alergiím, nesnášenlivosti laktózy, nebo jed-
noduše proto, že se vám nebude chtít jít chybějící máslo dokoupit. Výsledek
vás ale překvapí svojí chutí i lehkostí, kterými se bude lišit od toho, na co
jste zvyklí. Koláč bude měkčí, konzistentnější a stravitelnější. Skutečný
zážitek pro vaše smysly. Nejdůležitější důvod je však ten, který si především
v současné nelehké době všichni uvědomujeme, a tím je zdraví, doprovázené
celkovou kondicí a imunitou. Pokud jste nuceni zdravotními či jinými důvody
máslo ze svého jídelníčku úplně vyloučit, věřte, že v porovnání s margaríny
a ztuženými tuky obecně je extra panenský olivový olej nepopiratelně lepší
volbou.
Olivový olej pro vaše zdraví
Možná patříte k těm, kteří sáhnou po lahvi olivového oleje pro jeho jedinečnou chuť, ale zdravotní účinky to-
lik neřeší. Nebo naopak k těm, kteří třeba i bez ohledu na kvalitu výrobku, bez ohledu na preferenci chuti,
vědomě již teď používají olivový olej pro jeho zdravou pověst. Tak jako tak bychom rádi tyto informace shrnuli
a případně vám přinesli i ty, o kterých jste dosud nevěděli. Ale především vám chceme zprostředkovat kousek
k té skládačce, ze které již teď obraz svého současného i budoucího zdraví tvoříte. A to právě v olivových olejích,
které si u nás můžete zakoupit.
Důležitou informací pro vaše zdraví je, že sice i kvalitní máslo získané ze smetany a čerstvého mléka má zajímavý
nutriční profil, nikdy však ne tolik jako extra panenský olivový olej. Ten můžeme beze všech pochybností díky
jeho obsahu polyfenolů, vitamínu E, kyseliny linolové a dalších živin považovat za „funkční potravinu“.
Kvalita a BIO
První důležitou věcí je kvalita, která jde ruku v ruce s certifikací BIO výrobků.
Z jistého úhlu pohledu můžeme říci, že certifikace BIO produktů je určitou
známkou kvality, a to proto, že výrobky musí splňovat ustanovení zákona o ekologickém
zemědělství. Avšak ne všechny výrobky, které oprávněně nesou BIO logo, budou stejně kvalitní
z obecného hlediska, jak kvalitu chápeme.
Je to trochu zamotané? Ne, jen každý z ukazatelů vypovídá o něčem jiném. Například si koupíte jeden BIO sýr a on je chuťově lepší než druhý BIO sýr.
I jako neodborník rozpoznáte, že ten první výrobek je též kvalitnější. Znamená to snad, že ten druhý je méně BIO? Rozhodně ne. BIO je jen jedním
z ukazatelů a vy musíte volit podle svých celkových preferencí.
„Zdraví je nejdůležitější kvalita těla.“
44 MAGAZÍN 4/2021