Page 44 - Magazín JIP Potraviny
P. 44

Olivové oleje










                                                          Proč?
                                                          Jde o radu, kterou napoprvé vyzkoušíte spíše z praktických důvodů – ať už
                                                          zdravotních, dietních, kvůli alergiím, nesnášenlivosti laktózy, nebo jed-
                                                          noduše proto, že se vám nebude chtít jít chybějící máslo dokoupit. Výsledek
                                                          vás ale překvapí svojí chutí i lehkostí, kterými se bude lišit od toho, na co
                                                          jste zvyklí. Koláč bude měkčí, konzistentnější a stravitelnější. Skutečný
                                                          zážitek pro vaše smysly. Nejdůležitější důvod je však ten, který si především
                                                          v současné nelehké době všichni uvědomujeme, a tím je zdraví, doprovázené
                                                          celkovou kondicí a imunitou. Pokud jste nuceni zdravotními či jinými důvody
                                                          máslo ze svého jídelníčku úplně vyloučit, věřte, že v porovnání s margaríny
                                                          a ztuženými tuky obecně je extra panenský olivový olej nepopiratelně lepší
                                                          volbou.




       Olivový olej pro vaše zdraví


       Možná patříte k těm, kteří sáhnou po lahvi olivového oleje pro jeho jedinečnou chuť, ale zdravotní účinky to-
       lik neřeší. Nebo naopak k těm, kteří třeba i bez ohledu na kvalitu výrobku, bez ohledu na preferenci chuti,
       vědomě již teď používají olivový olej pro jeho zdravou pověst. Tak jako tak bychom rádi tyto informace shrnuli
       a případně vám přinesli i ty, o kterých jste dosud nevěděli. Ale především vám chceme zprostředkovat kousek
       k té skládačce, ze které již teď obraz svého současného i budoucího zdraví tvoříte. A to právě v olivových olejích,
       které si u nás můžete zakoupit.
       Důležitou informací pro vaše zdraví je, že sice i kvalitní máslo získané ze smetany a čerstvého mléka má zajímavý
       nutriční profil, nikdy však ne tolik jako extra panenský olivový olej. Ten můžeme beze všech pochybností díky
       jeho obsahu polyfenolů, vitamínu E, kyseliny linolové a dalších živin považovat za „funkční potravinu“.

       Kvalita a BIO


       První důležitou věcí je kvalita, která jde ruku v ruce s certifikací BIO výrobků.
       Z jistého úhlu pohledu můžeme říci, že certifikace BIO produktů je určitou
       známkou kvality, a to proto, že výrobky musí splňovat ustanovení zákona o ekologickém
       zemědělství. Avšak ne všechny výrobky, které oprávněně nesou BIO logo, budou stejně kvalitní
       z obecného hlediska, jak kvalitu chápeme.
       Je to trochu zamotané? Ne, jen každý z ukazatelů vypovídá o něčem jiném. Například si koupíte jeden BIO sýr a on je chuťově lepší než druhý BIO sýr.
       I jako neodborník rozpoznáte, že ten první výrobek je též kvalitnější. Znamená to snad, že ten druhý je méně BIO? Rozhodně ne. BIO je jen jedním
       z ukazatelů a vy musíte volit podle svých celkových preferencí.


         „Zdraví je nejdůležitější kvalita těla.“



























       44     MAGAZÍN 4/2021
   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48