Page 41 - Magazín JIP Potraviny
P. 41
Švestkové
knedlíky
Švestkové knedlíky
z tvarohového těsta
200 g švestek, 250 g měkkého plnotučného tvarohu, 1 vejce,
120 g hrubé mouky, 50 g moučkového cukru, sůl
Na posypání: 50 g strouhanky, moučkový cukr, rozpuštěné
máslo
Tvaroh, mouku, vejce, cukr a špetku soli spojte dohromady a vy-
pracujte řidší těsto, které nechte chvíli odležet v lednici. Švestky
omyjte. Na pomoučněném vále odkrajujte z připraveného těsta
stejně velké díly, ze kterých rukama vytvarujte placky. Do nich
pak vložte celé švestky a zabalte. Knedlíky vařte ve vroucí vodě,
dokud nevyplavou na hladinu, poté povařte ještě asi pět minut.
Muffiny Knedlíky vylovte a podávejte obalené v lehce orestované strou-
se švestkami hance, posypané cukrem a přelité máslem.
Nadýchané muffiny se švestkami
100 g švestek, 250 g polohrubé mouky, 100 g moučkového
cukru, balíček vanilkového cukru, 2 vejce, 200 ml mléka,
100 g změklého másla, 2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli
Prosátou mouku, špetku soli a prášek do pečiva smíchejte. V jiné
míse rozšlehejte vejce, oba cukry a máslo. Poté vše spojte dohro-
mady a vymíchejte hladké těsto. Připravte si formičky na muffiny
a troubu předehřejte na 180 °C. Do těsta přidejte vypeckované
a na menší kousky nakrájené švestky. Lžící naplňte formičky
těstem a pečte 20–30 minut.
41
MAGAZÍN 4/2021