Page 37 - Magazín JIP Potraviny
P. 37

Křehký
                                                                              švestkový koláč


























                                                                  Křehký švestkový koláč

                                                                  300 g švestek, 250 g hladké mouky, 130 g změklého másla,
                                                                  100 g krupicového cukru, 50 g třtinového cukru, 3 lžíce vody,
                                                                  bramborový škrob, mletá skořice, špetka soli, máslo na vymazání

                                                                  Z prosáté mouky, másla, cukru, vody a špetky soli vypracujte těsto.
                                                                  To pak nechte alespoň hodinu odležet v lednici. Mezitím opláchněte
                                                                  švestky, rozřízněte napůl a vypeckujte. Těsto po vytažení z lednice
                                                                  vyválejte na 3 mm silný plát a přeneste do vymazané koláčové formy.
                                                                  Švestky smíchejte s cukrem, škrobem a mletou skořicí a rovnoměrně
                                                                  vyskládejte na těsto. Koláč pečte na 170–180 °C zhruba třičtvrtě
                                                                  hodiny.



                                                                  Švestkový koláč s drobenkou


                                                                  250 g švestek, 200 g hladké mouky, 250 g krupicového cukru,
                                                                  balíček vanilkového cukru, 250 g bílého jogurtu,
                                                                  100 ml slunečnicového oleje, 3 vejce, balíček prášku do pečiva,
                                                                  máslo na vymazání
                                                                  Na drobenku: 100 g hrubé mouky, 50 g změklého másla,
                                                                  50 g krupicového cukru
                                                                  Hrubou mouku, změklé máslo a krupicový cukr smíchejte a z hmo-
                                                                  ty vytvořte sypkou drobenku a odložte stranou. Prosátou mouku
                                                                  smíchejte s práškem do pečiva. Vajíčka vyšlehejte s oběma druhy
                                                                  cukru do pěny. Mouku, vajíčka s cukrem, jogurt a olej rozmíchejte
                                                                  v hladké těsto. To pak nalijte do máslem vymazané koláčové formy.
                                                                  Na těsto vyložte omyté a vypeckované švestky, vršek posypte droben-
                                                                  kou. Koláč pečte necelou hodinu v troubě vyhřáté na 160–170 °C.

                                                                                                                37
                                                                                                 MAGAZÍN 4/2021
   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42