Page 37 - Magazín JIP Potraviny
P. 37
Křehký
švestkový koláč
Křehký švestkový koláč
300 g švestek, 250 g hladké mouky, 130 g změklého másla,
100 g krupicového cukru, 50 g třtinového cukru, 3 lžíce vody,
bramborový škrob, mletá skořice, špetka soli, máslo na vymazání
Z prosáté mouky, másla, cukru, vody a špetky soli vypracujte těsto.
To pak nechte alespoň hodinu odležet v lednici. Mezitím opláchněte
švestky, rozřízněte napůl a vypeckujte. Těsto po vytažení z lednice
vyválejte na 3 mm silný plát a přeneste do vymazané koláčové formy.
Švestky smíchejte s cukrem, škrobem a mletou skořicí a rovnoměrně
vyskládejte na těsto. Koláč pečte na 170–180 °C zhruba třičtvrtě
hodiny.
Švestkový koláč s drobenkou
250 g švestek, 200 g hladké mouky, 250 g krupicového cukru,
balíček vanilkového cukru, 250 g bílého jogurtu,
100 ml slunečnicového oleje, 3 vejce, balíček prášku do pečiva,
máslo na vymazání
Na drobenku: 100 g hrubé mouky, 50 g změklého másla,
50 g krupicového cukru
Hrubou mouku, změklé máslo a krupicový cukr smíchejte a z hmo-
ty vytvořte sypkou drobenku a odložte stranou. Prosátou mouku
smíchejte s práškem do pečiva. Vajíčka vyšlehejte s oběma druhy
cukru do pěny. Mouku, vajíčka s cukrem, jogurt a olej rozmíchejte
v hladké těsto. To pak nalijte do máslem vymazané koláčové formy.
Na těsto vyložte omyté a vypeckované švestky, vršek posypte droben-
kou. Koláč pečte necelou hodinu v troubě vyhřáté na 160–170 °C.
37
MAGAZÍN 4/2021