Page 34 - Magazín JIP Potraviny
P. 34

Dýňovočočkový salát
                                                                     se sušenými rajčaty


                                                                     1 máslová dýně, 200 g čočky, 100 g baby špenátu,
                                                                     100 g nakládaných sušených rajčat, olivový olej, sůl, pepř

                                                                     Čočku namočte několik hodin před vařením do vody. Máslo-
                                                                     vou dýni oloupejte, rozkrojte a vydlabejte semínka. Troubu
                                                                     předehřejte na 200 °C, dýni nakrájejte na kostičky, pokapejte
                                                                     olivovým olejem a dejte péct asi na půl hodiny nebo dokud
                                                                     nezměkne. Po dopečení nechte vychladnout.
                                                                     Namočenou čočku sceďte a uvařte v nové vodě doměkka,
                                                                     poté znovu sceďte a nechte vychladnout. Místo běžné čočky
                                                                     můžete použít také červenou nebo černou čočku. Čočku pak
                                                                     smíchejte s upečenou dýní, baby špenátem a nakrájenými
                                                                     sušenými rajčaty. Dle chuti dochuťte olivovým olejem, solí
                                                                     a pepřem.







       Dýně pečená ve slanině

       1 malá dýně (Hokkaidó nebo máslová), 150 g slaniny nakrájené
       na plátky, olivový olej, javorový sirup nebo med, čerstvý tymián,
       sůl, pepř
       Pokud máte máslovou dýni, oloupejte slupku, Hokkaidó loupat
       nemusíte. Dýni rozpulte, vydlabejte semínka, nakrájejte na čtvr-
       tiny a ty pak na další tři nebo čtyři měsíčky. V misce smíchejte
       olivový olej, javorový sirup, nasekaný tymián, sůl a pepř a dobře
       promíchejte. Každý klínek pak ze všech stran touto směsí potřete
       a jednotlivě zabalte do plátku slaniny. Dýně rozložte na plech vy-
       ložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi
       půl hodiny. V polovině pečení můžete dýně otočit, aby se slanina
       opekla ze všech stran.







                                                                Máslová dýně s cizrnou, quinoou
                                                                a brusinkami

                                                                2 máslové dýně, ¾ hrnku quinoy, 1 plechovka sterilované cizrny,
                                                                300 ml vývaru nebo vody, 100 g sušených brusinek, 2 stroužky
                                                                česneku, 2 lžíce olivového oleje, lžíce pomerančové šťávy, sušené
                                                                oregano, sůl, pepř

                                                                Máslovou dýni rozpulte, vydlabejte semínka a půlky dýně dejte
                                                                řeznou  stranou nahoru na  plech.  Pokapejte  je  olivovým  olejem,
                                                                osolte a opepřete a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte
                                                                zhruba 40 minut nebo dokud dužina nezměkne. Poté dýni vyjměte
                                                                z trouby a nechte vychladnout. Quinou namočte na pár minut do
                                                                vody, poté ji sceďte. Do hrnce nalijte vodu nebo vývar, nasypte qui-
                                                                nou a zvolna vařte asi čtvrt hodiny. Po dovaření ji přikryjte poklič-
                                                                kou a nechte další čtvrt hodiny odstát, aby nasákla všechnu teku-
                                                                tinu. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte nasekaný česnek. K němu
                                                                přidejte osolenou a opepřenou cizrnu, pomerančovou šťávu, quinou
                                                                a brusinky. Vše promíchejte a sundejte z plotny. Dužinu upečené
                                                                dýně trochu vydlabejte, abyste si zvětšili prostor pro náplň (dužinu
                                                                můžete uchovat pro další použití). Připravenou směsí dýně naplňte
                                                                a dejte ještě na dalších deset minut do trouby.

       34     MAGAZÍN 4/2021
   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39