Page 34 - Magazín JIP Potraviny
P. 34
Dýňovočočkový salát
se sušenými rajčaty
1 máslová dýně, 200 g čočky, 100 g baby špenátu,
100 g nakládaných sušených rajčat, olivový olej, sůl, pepř
Čočku namočte několik hodin před vařením do vody. Máslo-
vou dýni oloupejte, rozkrojte a vydlabejte semínka. Troubu
předehřejte na 200 °C, dýni nakrájejte na kostičky, pokapejte
olivovým olejem a dejte péct asi na půl hodiny nebo dokud
nezměkne. Po dopečení nechte vychladnout.
Namočenou čočku sceďte a uvařte v nové vodě doměkka,
poté znovu sceďte a nechte vychladnout. Místo běžné čočky
můžete použít také červenou nebo černou čočku. Čočku pak
smíchejte s upečenou dýní, baby špenátem a nakrájenými
sušenými rajčaty. Dle chuti dochuťte olivovým olejem, solí
a pepřem.
Dýně pečená ve slanině
1 malá dýně (Hokkaidó nebo máslová), 150 g slaniny nakrájené
na plátky, olivový olej, javorový sirup nebo med, čerstvý tymián,
sůl, pepř
Pokud máte máslovou dýni, oloupejte slupku, Hokkaidó loupat
nemusíte. Dýni rozpulte, vydlabejte semínka, nakrájejte na čtvr-
tiny a ty pak na další tři nebo čtyři měsíčky. V misce smíchejte
olivový olej, javorový sirup, nasekaný tymián, sůl a pepř a dobře
promíchejte. Každý klínek pak ze všech stran touto směsí potřete
a jednotlivě zabalte do plátku slaniny. Dýně rozložte na plech vy-
ložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi
půl hodiny. V polovině pečení můžete dýně otočit, aby se slanina
opekla ze všech stran.
Máslová dýně s cizrnou, quinoou
a brusinkami
2 máslové dýně, ¾ hrnku quinoy, 1 plechovka sterilované cizrny,
300 ml vývaru nebo vody, 100 g sušených brusinek, 2 stroužky
česneku, 2 lžíce olivového oleje, lžíce pomerančové šťávy, sušené
oregano, sůl, pepř
Máslovou dýni rozpulte, vydlabejte semínka a půlky dýně dejte
řeznou stranou nahoru na plech. Pokapejte je olivovým olejem,
osolte a opepřete a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte
zhruba 40 minut nebo dokud dužina nezměkne. Poté dýni vyjměte
z trouby a nechte vychladnout. Quinou namočte na pár minut do
vody, poté ji sceďte. Do hrnce nalijte vodu nebo vývar, nasypte qui-
nou a zvolna vařte asi čtvrt hodiny. Po dovaření ji přikryjte poklič-
kou a nechte další čtvrt hodiny odstát, aby nasákla všechnu teku-
tinu. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte nasekaný česnek. K němu
přidejte osolenou a opepřenou cizrnu, pomerančovou šťávu, quinou
a brusinky. Vše promíchejte a sundejte z plotny. Dužinu upečené
dýně trochu vydlabejte, abyste si zvětšili prostor pro náplň (dužinu
můžete uchovat pro další použití). Připravenou směsí dýně naplňte
a dejte ještě na dalších deset minut do trouby.
34 MAGAZÍN 4/2021