Page 27 - Magazín JIP Potraviny
P. 27
Houbové toasty
se sýrem
Houbové toasty se sýrem
60 g hub dle chuti, 2 cibule, 8 plátků toastového chleba,
1,5 hrnku nastrouhaného sýru gouda, 4 lžíce olivového oleje,
sůl, pepř
Houby očistěte a nakrájejte na plátky, stejně tak postupujte i s ci-
bulí. Houby a cibuli pak dejte na plech vyložený pečicím papírem,
zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a dejte péct do vyhřáté
trouby na 200 °C zhruba na 20 minut. Na plátek toastu navrstvěte
nastrouhaný sýr, na něj upečené houby a cibuli a znovu sýr. Navrch
dejte druhý plátek toastu a přitlačte k sobě.
Toasty pak zapečte v toastovači, případně opečte z obou stran na
pánvi s rozehřátým máslem dozlatova.
Koláče z listového těsta se žampiony
balíček listového těsta, 4 šalotky, 300 g malých žampionů,
50 g nastrouhaného tvrdého sýru dle chuti (parmezán, pecori-
no…), 1 vejce, čerstvá petrželka, tymián, lžíce olivového oleje,
máslo, mořská sůl, pepř
Šalotky nakrájejte na jemnější plátky, vložte na pánev s rozpáleným
olejem a restujte dozlatova. Žampiony očistěte a nakrájejte na plát-
Listové koláče ky. Na čisté pánvi rozehřejte máslo a žampiony na něm osmahněte,
se žampiony osolte a opepřete. Až ke konci restování přidejte nasekaný česnek,
tymián, část petrželky a nechte je chvíli rozvonět.
Listové těsto vyválejte a rozkrájejte na obdélníky. Na ně rozprostřete
orestovanou šalotku, posypte nastrouhaným sýrem a navrch na-
skládejte žampiony. Okraje koláčů potřete rozšlehaným vejcem.
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 minut, dokud těsto neze-
zlátne. Podávejte ozdobené nasekanou petrželkou.
27
MAGAZÍN 4/2021