Page 27 - Magazín JIP Potraviny
P. 27

Houbové toasty
                                                                    se sýrem
































                                                                  Houbové toasty se sýrem

                                                                  60 g hub dle chuti, 2 cibule, 8 plátků toastového chleba,
                                                                  1,5 hrnku nastrouhaného sýru gouda, 4 lžíce olivového oleje,
                                                                  sůl, pepř

                                                                  Houby očistěte a nakrájejte na plátky, stejně tak postupujte i s ci-
                                                                  bulí. Houby a cibuli pak dejte na plech vyložený pečicím papírem,
                                                                  zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a dejte péct do vyhřáté
                                                                  trouby na 200 °C zhruba na 20 minut. Na plátek toastu navrstvěte
                                                                  nastrouhaný sýr, na něj upečené houby a cibuli a znovu sýr. Navrch
                                                                  dejte druhý plátek toastu a přitlačte k sobě.
                                                                  Toasty pak zapečte v toastovači, případně opečte z obou stran na
                                                                  pánvi s rozehřátým máslem dozlatova.





                                                                  Koláče z listového těsta se žampiony

                                                                  balíček listového těsta, 4 šalotky, 300 g malých žampionů,
                                                                  50 g nastrouhaného tvrdého sýru dle chuti (parmezán, pecori-
                                                                  no…), 1 vejce, čerstvá petrželka, tymián, lžíce olivového oleje,
                                                                  máslo, mořská sůl, pepř

                                                                  Šalotky nakrájejte na jemnější plátky, vložte na pánev s rozpáleným
                                                                  olejem a restujte dozlatova. Žampiony očistěte a nakrájejte na plát-
                                    Listové koláče                ky. Na čisté pánvi rozehřejte máslo a žampiony na něm osmahněte,
                                    se žampiony                   osolte a opepřete. Až ke konci restování přidejte nasekaný česnek,
                                                                  tymián, část petrželky a nechte je chvíli rozvonět.
                                                                  Listové těsto vyválejte a rozkrájejte na obdélníky. Na ně rozprostřete
                                                                  orestovanou šalotku, posypte nastrouhaným sýrem a navrch na-
                                                                  skládejte žampiony. Okraje koláčů potřete rozšlehaným vejcem.
                                                                  Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 minut, dokud těsto neze-
                                                                  zlátne. Podávejte ozdobené nasekanou petrželkou.



                                                                                                                27
                                                                                                 MAGAZÍN 4/2021
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32