Page 28 - Magazín JIP Potraviny
P. 28

Míchaná vejce s hříbky


       6 vajec, 1 cibule, 200 g čerstvých hříbků
       (nebo jiných hub), 4 plátky celozrnného chleba,
       máslo, čerstvá rukola, sůl                                                             Míchaná vejce
                                                                                              s hříbky
       Hříbky očistěte a nakrájejte na menší plátky.
       Na pánvi rozehřejte máslo, vložte houby, osolte,
       opepřete  a  osmahněte.  Hříbky  sundejte  z  plotny
       a dejte stranou. Cibuli nakrájejte najemno a na
       másle ji zpěňte. Vejce rozklepněte do misky, osolte,
       rozmíchejte a nalijte na pánev k cibuli. Na mírném
       ohni zvolna míchejte, dokud vajíčka nezhoustnou,
       nesmí se však příliš vysušit a srazit. Na chléb dejte
       míchaná vajíčka a na ně hříbky, vše ozdobte čerst-
       vou rukolou.








                                                                   Sendvič s volským okem
                                                                   a houbami

                                                                   4 vejce, 200 g žampionů (nebo jiných hub dle chuti),
                                                                   8 plátků toastového chleba, 1 cibule, 2 lžíce másla,
                                                                   čerstvá rukola, mořská sůl, pepř

                                                                   Cibuli nakrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte máslo a cibuli
                                                                   na něm zpěňte. Než začne zlátnout, přidejte na plátky nakrájené
                                                                   houby a restujte asi sedm minut, osolte a opepřete.
                                                                   Na čisté pánvi (nebo lívanečníku) rozpusťte máslo a opatrně na
       Sendvič s volským                                           ni rozklepněte vejce. Zaklopte pokličkou a opékejte, dokud bílek
       okem a houbami                                              neztuhne. Na chléb pak dejte houby s cibulí, na ně položte vol-
                                                                   ské oko, na něj můžete dát ještě jednu menší vrstvu hub. Přidejte
                                                                   pár lístků rukoly a vše přiklopte druhým plátkem chleba. Aby
                                                                   sendvič při podávání lépe držel, můžete ho uprostřed propích-
                                                                   nout párátkem.






       Houbové muffiny se slaninou


       200 g hladké mouky, 80 g másla, 2 vejce, 190 ml mléka,
       3 lžičky prášku do pečiva, 400 g hub, 3 plátky slaniny,
       lžíce olivového oleje, 150 g nastrouhaného parmezánu,
       sůl, pepř
                                                               Houbové muffiny
       Slaninu nakrájejte na malé kousky, vložte na rozehřátou pánev
       a restujte zhruba čtyři minuty. Jakmile bude hotová, dejte si ji   se slaninou
       stranou. Na pánev nalijte trochu oleje, nechte rozehřát a poté
       vložte nakrájené houby, které restujte do změknutí, pak nechte
       vychladnout. Do mísy dejte prosátou mouku, přidejte sůl, pepř,
       prášek do pečiva a nastrouhaný sýr. V jiné misce rozšlehejte
       vajíčka, změklé máslo a mléko. Směs nalijte do suchých ingre-
       diencí a promíchejte, aby se vše spojilo. Do těsta opatrně vmíchej-
       te slaninu a houby. Lžící pak těsto nandejte do připravených
       formiček na muffiny a pečte při 200 °C ve vyhřáté troubě zhruba
       20 minut. Houbové muffiny podávejte ideálně teplé.




       28     MAGAZÍN 4/2021
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33