Page 23 - Magazín JIP Potraviny
P. 23
1. 2. 3. 4.
5. 6. 7. 8.
9. 10. 11. 12.
Mouku, rozdrobené droždí, sůl, rozšlehaná vejce a vlažné mléko vymíchejte do hladkého těsta a nechte kynout (2). Pažitku, kousek rozmarýnu
a tymiánu nasekejte, po vykynutí přidejte do těsta (3) a vše spojte. Kromě bylinek můžete do těsta přidat i jarní cibulku, nastrouhaný sýr,
česnek, cokoli podle vaší chuti. Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejte rostlinný olej a bliny na něm z obou stran dozlatova osmažte
(4, 5). Nesmažte zprudka, pouze na třetinový výkon, aby těsto uvnitř nebylo syrové. Po dosmažení položte bliny na savý ubrousek (6).
Připravte si houby na smaženici. Neloupejte je, pouze očistěte a nakrájejte na větší kousky, hlívu můžete nahrubo natrhat, přidat můžete
i jakékoli další houby podle chuti. Ať už použijete jakékoli houby, vždy je lepší je krájet na větší kousky – lépe si tak uchovají svou šťávu a jejich
chuť bude výraznější. Cibulku nasekejte najemno. Na pánvi rozehřejte máslo a cibulku na něm zpěňte (7). Pak přidejte nahrubo nasekané hou-
by (8, 9), opepřete čerstvým černým pepřem a osolte. Ani houby nerestujte zprudka, jen na poloviční výkon spotřebiče, pomalým restováním se
z hub uvolňuje vůně a chuť. Po zarestování přidejte rozdrobený sýr, a nakonec celá vajíčka (10).
Restujte tak, aby vznikla jednolitá hmota, neměla by být příliš tuhá.
Smaženici nandejte na bliny (11, 12), ozdobte čerstvou bylinkou,
baby špenátem nebo polníčkem a přelijte mírně
zahřátou živočišnou smetanou.
23
23
MAGAZÍN 4/2021
MAGAZÍN 4/2021