Page 18 - Magazín JIP Potraviny
P. 18
Vegetariánské menu
Nepečený
dýňový cheesecake
200 g máslových sušenek
160 g rozpuštěného másla
450 g mascarpone
300 g sladkého kondenzovaného mléka
320 g dýňového pyré
160 ml 31% smetany
10 g želatiny v prášku
50 ml vody
lžička skořice
¼ lžičky muškátového oříšku
½ lžičky mletého zázvoru
¼ lžičky mletého hřebíčku
1 lžička vanilkového extraktu nebo
vanilkový lusk
Máslové sušenky rozmixujte (1, 2), nalijte do nich rozpuštěné máslo (3) a ještě
jednou promixujte. Vzniklou směs namačkejte na dno dortové formy a dejte do
ledničky vychladnout (4, 5). Želatinu vložte na 15 minut do studené vody. Upečenou dýni
vložte do mixéru a vytvořte pyré (6, 7). Do větší mísy dejte mascarpone a kondenzované mléko
a prošlehejte je (8). Přidejte dýňové pyré, skořici, muškátový oříšek, mletý zázvor, hřebíček, vanilkový
extrakt nebo semínka z vanilkového lusku, přilijte smetanu a opět promíchejte (9, 10, 11, 12).
Namočenou želatinu v kastrůlku prohřejte (13). Pokud jste použili cukrářskou želatinu v prášku, můžete ji nechat projít va-
rem. Trochu připravené dýňové hmoty přidejte do rozpuštěné želatiny, aby zchladla, a promíchejte (14). Směs pak nalijte zpět
do hmoty a vše prošlehejte (15). Nakonec přidejte na kostičky nakrájenou pečenou dýni, hmotu nalijte na připravený korpus
a uhlaďte (16, 17, 18). Cheesecake nechte ztuhnout v lednici minimálně dvě hodiny, nejlépe však přes noc (19, 20).
18 MAGAZÍN 4/2021