Page 21 - Magazín JIP Potraviny
P. 21
1. 2. 3. 4.
5. 6. 7. 8.
9. 10. 11. 12.
Slaná pohanková kaše
4 ks velkých žampionů
400 g směsi hub (shitake, shimeji, lišky nebo jiné dle chuti)
130 g pohanky
1 dcl olivového oleje
sůl a černý mletý pepř dle chuti
čerstvé bylinky dle chuti (šalvěj, tymián, rozmarýn, velkolistá
petržel, pažitka)
100 g mrkve
160 g šalotky nebo cibule
80 g másla
na talíři zdobíme polníčkem, rukolou nebo bílou částí salátu frissé
Hlavičku velkého žampionu opečte v pánvi na rozehřátém oleji (2, 3,
4). Žampion mírně osolte a opepřete čerstvě namletým pepřem (5).
Dejte pozor, abyste jej příliš nepřepalovali, stačí opékat na poloviční
výkon. Pohanku nasypte do hrnce a zalijte ji 150–160 ml vroucí vody,
hrnec přikryjte pokličkou a nechte půl hodiny odstát (6). Mrkev na-
krájejte na širší nudličky (7, 8) – v jídle působí vizuálně lépe než ko-
stičky. Žampion opečený z obou stran sundejte z pánve (9, 10) a vložte
na ni nakrájenou mrkev. Tu restujte zhruba dvě minuty, musí zůstat
křupavá. Jakmile je mrkev zarestovaná, přidejte směs hub (11). Pokud
nejsou houby příliš velké, ponechte je vcelku, malé kousky by se
restováním příliš vysušily. Poté přidejte na měsíčky nakrájenou cibuli
nebo šalotku a opět ji orestujte dokřupava. Nakonec do pánve nasypte
pohanku (12) a nechte ji pouze prohřát. Úplně na závěr vmíchejte do
pohanky trochu másla, podle potřeby osolte, opepřete, můžete přidat
i česnek. Pohanku dejte na opečený žampion. A protože jíme hlavně
očima, jídlo ozdobte nasekanými čerstvými bylinkami – k houbám se
skvěle hodí například šalvěj.
21
MAGAZÍN 4/2021