Page 21 - Magazín JIP Potraviny
P. 21

1.                        2.                         3.                         4.













          5.                        6.                         7.                         8.













          9.                       10.                        11.                        12.


                                                                 Slaná pohanková kaše


                                                                 4 ks velkých žampionů
                                                                 400 g směsi hub (shitake, shimeji, lišky nebo jiné dle chuti)
                                                                 130 g pohanky
                                                                 1 dcl olivového oleje
                                                                 sůl a černý mletý pepř dle chuti
                                                                 čerstvé  bylinky  dle  chuti  (šalvěj,  tymián,  rozmarýn,  velkolistá
                                                                 petržel, pažitka)
                                                                 100 g mrkve
                                                                 160 g šalotky nebo cibule
                                                                 80 g másla
                                                                 na talíři zdobíme polníčkem, rukolou nebo bílou částí salátu frissé

                                                                 Hlavičku velkého žampionu opečte v pánvi na rozehřátém oleji (2, 3,
                                                                 4). Žampion mírně osolte a opepřete čerstvě namletým pepřem (5).
                                                                 Dejte pozor, abyste jej příliš nepřepalovali, stačí opékat na poloviční
                                                                 výkon. Pohanku nasypte do hrnce a zalijte ji 150–160 ml vroucí vody,
                                                                 hrnec přikryjte pokličkou a nechte půl hodiny odstát (6). Mrkev na-
                                                                 krájejte na širší nudličky (7, 8) – v jídle působí vizuálně lépe než ko-
                                                                 stičky. Žampion opečený z obou stran sundejte z pánve (9, 10) a vložte
                                                                 na ni nakrájenou mrkev. Tu restujte zhruba dvě minuty, musí zůstat
                                                                 křupavá. Jakmile je mrkev zarestovaná, přidejte směs hub (11). Pokud
                                                                 nejsou houby příliš velké, ponechte je vcelku, malé kousky by se
                                                                 restováním příliš vysušily. Poté přidejte na měsíčky nakrájenou cibuli
                                                                 nebo šalotku a opět ji orestujte dokřupava. Nakonec do pánve nasypte
                                                                 pohanku (12) a nechte ji pouze prohřát. Úplně na závěr vmíchejte do
                                                                 pohanky trochu másla, podle potřeby osolte, opepřete, můžete přidat
                                                                 i česnek. Pohanku dejte na opečený žampion. A protože jíme hlavně
                                                                 očima, jídlo ozdobte nasekanými čerstvými bylinkami – k houbám se
                                                                 skvěle hodí například šalvěj.

                                                                                                                21
                                                                                                 MAGAZÍN 4/2021
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26