Page 16 - Magazín JIP Potraviny
P. 16
Vegetariánské menu
1. 2. 3. 4.
9. 10. 11. 12.
17. 18. 19. 20.
Koláč s dýní a rokfórem
Na těsto:
375 g polohrubé mouky, 125 g žitné mouky, 20 g droždí, ½ lžičky krupicového cukru, 300 ml vlažné vody,
2 lžíce řepkového oleje, mořská sůl
Na náplň:
600 g dýně Hokkaidó, 150 g rokfóru (nebo jiného sýru s modrou plísní), 200 g zakysané smetany, 3 lžíce dýňových semen,
4 lžíce olivového oleje, 3 snítky tymiánu, česnek, mořská sůl, pepř, dle chuti houby (lišky, shitake…)
Oba druhy mouky v míse smíchejte a vytvořte důlek. Do něj rozdrobte droždí, přisypte půl lžičky cukru a zalijte 150 ml vlažné
vody (1, 2, 3). Nechte 15 minut odpočinout na teplém místě, aby vzešel kvásek (4). Poté přidejte dalších 150 ml vody,
sůl a olej a vypracujte těsto. To můžete zpracovávat i s pomocí robotu, poslední dvě minuty však hněťte ručně,
aby bylo těsto pružné. Pak ho nechte asi hodinu vykynout, aby zdvojnásobilo svůj objem (5, 6). Po vykynutí
těsto jen párkrát prohněťte a na pomoučněném vále rozdělte na šest stejných dílů (7, 8, 9). Z nich vyválejte
ovály silné asi 2–3 milimetry a vložte je na plechy potřené olejem (10, 11, 12).
Očištěnou dýni nakrájejte na asi centimetr silné plátky (13) a na rozpáleném oleji orestujte.
Pokud jste využili již upečenou dýni, restujte 1–2 minuty z obou stran, jestliže je dýně syrová, opékejte
každou stranu 3–4 minuty (14). Plátky pak osolte mořskou solí a opepřete.
Pokud chcete na koláče využít i houby, orestujte je společně s plátky česneku a snítkou rozmarýnu.
V misce smíchejte zakysanou smetanu, prolisovaný česnek, sůl a pepř (15). Připravené ovály z těsta
pak potřete ochucenou zakysanou smetanou (16) a obložte orestovanými houbami (17) nebo plátky
dýně (18). Navrch koláčů nadrobte sýr, zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a ozdobte
tymiánem (19, 20). Koláče dejte péct do spodní části trouby předehřáté na 230 °C na 10 minut,
poté teplotu stáhněte a pečte dalších 2–5 minut.
*Rada šéfkuchaře: Při přípravě se nemusíte omezovat pouze na dýni nebo houby,
využít lze jakoukoli zeleninu nebo slaninu, jednoduše cokoli, co máte rádi. Koláče se
pak dají jíst jak teplé, tak studené.
16 MAGAZÍN 4/2021