Page 31 - Magazín JIP Potraviny
P. 31
Lososový burger
4 hamburgerové bulky
2 filety lososa
2 žloutky
2 lžíce dijonské hořčice
2 lžíce citronové šťávy
2 stroužky česneku
okurka
2 ředkvičky
čerstvá rukola
čerstvě nasekaný kopr
rostlinný olej
sůl a čerstvě mletý pepř
Troubu předehřejte na 220 °C. Filety
osušte, osolte a opepřete. Rybu dejte
na plech vyložený pečí�cí�m papí�rem
a vložte do předehřáté trouby na zhru- losos
ba 15 minut. Do mixéru dejte žloutky,
hořčici, citronovou šťávu, česnek, sůl
a pomalu mixujte. V průběhu mixování�
přidávejte olej, dokud nevznikne hlad-
ká, hustší� majonéza. Hamburgerovou
bulku lehce ohřejte řeznou stranou
na pánvi, poté potřete připravenou
majonézou, navrstvěte kousky lososa,
tenké plátky okurky a ředkviček, ru-
kolu, kopr a ještě jednu stejnou vrstvu.
Vše přiklopte vrchní�m dí�lem bulky.
Toasty s avokádem a krevetami
krevety 4 plátky toastu, 2 avokáda, 2 limetky, 200 g královských krevet,
lžíce olivového oleje, 4 lžíce Kikkoman Teriyaki omáčky, čerstvá
hladkolistá petržel, sůl a čerstvě mletý pepř
Dužinu avokáda vložte do misky a rozmačkejte vidličkou, přidejte
šťávu z limetek a dochuťte solí� a pepřem. Na pánvi rozhřejte olej
a krevety na něm osmahněte. Po chví�li přilijte omáčku Teriyaki
a povařte pár minut, dokud nebudou krevety hotové. Toasty osmah-
něte na pánvi nebo v toastovači, namažte na ně avokádo, navrst-
věte krevety a vše posypte nasekanou petrželkou. Na závěr osolte,
opepřete a ozdobte plátkem limetky.
Fish&chips
4 filety mořské tresky, 60 g hladké mouky, 60 g kukuřičného škrobu, lžička prášku do pečiva, 80 ml tmavého piva,
80 ml perlivé vody, 1 kg brambor, špetka čerstvě mletého pepře, mořská sůl, olej na smažení
Dvě lží�ce mouky si nechte stranou, zbytek mouky v misce smí�chejte se škrobem a práškem do pečiva, osolte, opepřete a promí�chej-
te. Do směsi pak přilévejte pivo a perlivou vodu a vidličkou šlehejte, dokud nevznikne hladké těstí�čko. To pak můžete nechat od-
počí�vat v lednici. Brambory nakrájejte na hranolky nebo měsí�čky a v cední�ku propláchněte studenou vodou, poté je 3–4 minuty
povařte. Hranolky sceďte a nechte oschnout na papí�rovém ubrousku. Filety osušte, nakrájejte na menší� kousky a ochuťte mořskou
solí�. Ve fritéze nebo v hlubší� pánvi rozpalte olej a osmažte hranolky (zhruba 2 minuty). Poté je vyndejte z oleje a dejte stranou. File-
ty obalte v mouce a poté v připraveném těstí�čku. Každý filet pak smažte v rozpáleném oleji asi 8 minut, dokud není� těsto křupavé.
Po dosmažení� rybu položte na papí�rový ubrousek a udržujte v teple. Do rozpáleného oleje pak dejte znovu hranolky a smažte asi
5 minut dozlatova. Podávejte teplé napří�klad s kečupem a majonézou.
31