Page 35 - Magazín JIP Potraviny
P. 35
450 g čerstvého lososa
220 ml mléka
120 ml smetany ke šlehání
1,5 l zeleninového nebo rybího vývaru
2 brambory, 1 cibule, 1 pórek
3 lžíce mouky, 2 lžíce másla
čerstvě nasekaný kopr
sůl a čerstvě mletý pepř
Cibuli, pórek i brambory očistěte
a nakrájejte nadrobno.
V hrnci nechte rozehřát máslo, přidejte
cibuli a pórek a restujte do změknutí�.
Poté přisypte mouku a ještě 2–3 minuty restujte.
Pak přilijte vývar, přidejte brambory, osolte,
opepřete a nechte na mí�rném plamenu vařit asi
20 minut, dokud nebudou brambory měkké.
Přidejte na kostky nakrájeného lososa a přilijte
mléko a polévku 3–5 minut vařte.
Nakonec vmí�chejte kopr a smetanu a polévku
nechte ještě chví�li prohřát.
Polévka
s lososem
Burger s tilápií
4 hamburgerové bulky, 2 filety tilápie, čerstvě mletý pepř, sůl, lžíce citronové šťávy, lžíce dijonské hořčice, čerstvá nasekaná
pažitka, čerstvě nasekaný kopr, 2 lžíce oleje, čerstvý salát, rukola
Na majonézu: 120 ml majonézy, lžíce kapary, lžíce bílého vinného octa, lžíce citronové šťávy, lžička citronové kůry, čerstvě
nasekaný kopr, čerstvě mletý pepř, sůl
Do mí�sy vložte všechny ingredience na majonézu a dobře promí�chejte, poté odložte do ledničky. Filety tilápie očistěte, pokapej-
te je citronovou šťávou, osolte, opepřete a dejte na pekáč vyložený pečicí�m papí�rem. Poté vložte do trouby vyhřáté na 190 °C na
půl hodiny, dokud nebude maso hotové. Na pánvi rozehřejte olej a řeznou stranou dolů opečte hamburgerové bulky. Ty pak lehce
potřete hořčicí�, poté vrstvěte salát, tilápii, rukolu, pokapejte připravenou majonézou a posypte nasekaným koprem a pažitkou. Vše
pak přiklopte vrchní�m dí�lem bulky.
35