Page 33 - Magazín JIP Potraviny
P. 33
Slávky na víně
1 kg slávek
2 lžíce másla
5 stroužků česneku
1 cibule
400 ml bílého vína
2 citrony
nasekaná hladkolistá petržel
slávky bagetka jako příloha
Slávky důkladně omyjte a propláchněte.
Cibuli a česnek nakrájejte najemno, na
másle nechte cibuli zesklovatět, poté
přidejte česnek. Omyté slávky přisypte do
hrnce, zalijte je bí�lým ví�nem a přiklopte.
Slávky nechte zprudka dusit 3–5 minut,
dokud se neotevřou. Přidejte nasekanou
petržel, jen krátce ještě prohřejte a mušle
vyjměte. Slávky podávejte napří�klad
s opečenou bagetkou a citronem.
Pečená pražma
2 pražmy pražma
2 lžíce másla
svazek jarní cibulky
2 stroužky česneku
tymián
čerstvě mletý pepř
sůl
500 g brambor
Pražmy na obou stranách několikrát naří�zněte.
Do řezů prsty vmasí�rujte prolisovaný česnek,
sůl, pepř a tymián, koření� dejte také dovnitř
ryby. Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky,
jarní� cibulku nasekejte a promí�chejte s brambo-
rami. Ty pak rozložte do pekáče vyloženého pe-
čicí�m papí�rem a na ně položte pražmy. Vše pak
vložte do předem vyhřáté trouby na 190 °C.
Pečte nejprve asi půl hodiny zakryté, krátce
před dopečení�m pak pekáč odkryjte.
Steak z tuňáka
4 tuňákové steaky
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
olivový olej
sušený rozmarýn
500 g brambor
Brambory dobře očistěte a nakrájejte na mě-
sí�čky. Ty rozložte na plech vyložený pečicí�m
papí�rem, pokapejte je olejem, osolte a okořeňte
rozmarýnem. Brambory promí�chejte a vložte
do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte dozla-
tuňák tova, asi třičtvrtě hodiny. Steaky z tuňáka
osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem.
Poté je dejte na rozpálenou (grilovací�) pánev
a opékejte, zhruba 2 minuty na každé straně.
Vnitřek masa by měl zůstat růžový.
Podávejte s opečenými bramborami.
33