Page 26 - Magazín JIP Potraviny
P. 26
Volské oko
s chřestovou oblohou
svazek zeleného chřestu, 2 vejce,
avokádo, lžíce másla, čerstvá rukola,
sezamová semínka, sůl a čerstvě
mletý pepř
Chřestu odlomte spodní� dřevnatou část,
výhonky skrojte do stejné délky a dejte
je vařit do osolené vroucí� vody na zhruba
3–5 minut, dokud nezměknou. Uvařený
chřest poté vložte do studené vody, aby
si zachoval zelenou barvu. V pánvi roze-
hřejte máslo a rozklepněte na ni vejce
a smažte, dokud žloutky nebudou napůl
ztuhlé. Volská oka osolte, opepřete a dej-
te na talí�ř. K nim přidejte uvařený chřest,
s avokádem který osolte, avokádo a čerstvou rukolu,
vše posypte sezamovým semí�nkem.
Chřestový salát
s krevetami
svazek zeleného chřestu
250 g krevet
½ hlávky ledového salátu
pár snítek čerstvého kopru
šťáva z jednoho citronu
olivový olej
lžíce másla
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
špetka sušeného oregana
Na koprový dip:
kelímek zakysané smetany
čerstvý kopr
stroužek česneku
sůl
Chřestu odlomte spodní� dřevna-
tou část, zbytek nakrájejte na
kratší� kousky. V misce chřest
smí�chejte s krevetami, přidej-
te olivový olej, šťávu z citro-
nu, oregano, sůl a pepř a vše
promí�chejte. Na pánvi rozehřej-
te máslo a přidejte krevety s na-
krájeným chřestem. Vše restujte
zhruba 8 minut, dokud nejsou
krevety hotové a chřest změklý.
Ledový salát natrhejte na menší�
kousky, kopr nasekejte najemno
a vše smí�chejte s krevetami s krevetami
a chřestem. Zakysanou smetanu,
nasekaný kopr a prolisovaný
česnek promí�chejte, dip osolte
a podávejte k salátu.
26