Page 21 - Magazín JIP Potraviny
P. 21
Bílý chřest
s uzeným lososem
svazek bílého chřestu
200 g uzeného lososa
lžíce cukru
lžíce másla
Koprový dip:
200 g zakysané smetany
30 ml olivového oleje
čerstvý kopr
šťáva z limetky
sůl a čerstvě mletý pepř
Dřevnaté části chřestových výhonků
odlomte a chřest oloupejte. Dejte ho
vařit do osolené vody se lží�cí� cukru
a lží�cí� másla, špičky chřestu by měly
s uzeným zůstat nad vodou. Chřest povařte
zhruba 6–8 minut. Poté jej vyskládej-
lososem te na talí�ř a ozdobte plátky uzeného
lososa.
V misce vyšlehejte zakysanou sme-
tanu s olejem, ochuťte solí�, pepřem,
šťávou z limetky a přidejte nasekaný
kopr. Vše promí�chejte a dejte k chřes-
tu s lososem.
Chřest
s pečeným
lososem
bílý a zelený chřest
2 filety lososa
šťáva z půlky citronu
olivový olej
čerstvá řeřicha
cherry rajčátka
salát na ozdobení
sůl a čerstvě mletý pepř
Troubu předehřejte na 200 °C.
Lososa očistěte, filety lehce
pokapejte šťávou z citronu,
osolte, opepřete a pokapejte
olivovým olejem. Maso dejte na
plech a vložte do trouby. Pečte
jej zhruba čtvrt hodiny. Mezití�m
si připravte chřest. Výhonkům
odlomte dřevnatou část, bí�lý
chřest oloupejte úplně, zelený
stačí� jen zčásti. V osolené vodě
pak chřest vařte se špičkami nad
vodou doměkka (zelený zhruba
3–5 minut, bí�lý asi 6–8 minut). s pečeným
Po uvaření� ihned podávejte
s pečeným lososem, posypané lososem
čerstvou řeřichou a ozdobené
cherry rajčátky a salátem.
21