Page 23 - Magazín JIP Potraviny
P. 23
Salát s chřestem,
šunkou a vajíčkem
svazek zeleného chřestu, 3 větší vejce,
1 šalotka, 6 plátků sušené šunky
Na zálivku: 60 ml bílého vinného octa, 2 lžíce
dijonské hořčice, ½ stroužku česneku,
se šunkou 120 ml olivového oleje, 50 g nastrouhaného
a vajíčkem parmezánu, lžíce medu, špetka estragonu,
soli a pepře
V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Chřes-
tu odlomte dřevnatou spodní� část a dejte jej na
3–5 minut vařit (špičky výhonků nechte nad
hladinou). Až bude chřest povařený, vložte jej
do mí�sy s ledovou vodou. Vají�čka uvařte na-
tvrdo a nechte vychladnout.
Vejce oloupejte a rozkrojte napůl. Do misky
rozprostřete chřest, šunku, na tenké plátky
nakrájenou šalotku a vají�čka. Všechny ingre-
dience na zálivku smí�chejte a rozmixujte je do-
hladka. Salát pokapejte zálivkou a podávejte.
Těstoviny
se zeleným chřestem
400 g těstovin dle chuti
svazek zeleného chřestu
150 g sušené šunky
(případně anglické slaniny)
1 cibule
stroužek česneku
½ hrnku strouhaného parmezánu
olivový olej
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
Těstoviny uvařte dle návodu v osolené
vroucí� vodě a sceďte. Dřevnaté části
chřestu odlomte, zbytek nakrájejte na
kratší� kousky. Cibuli a česnek nasekejte
najemno, šunku nakrájejte na plát-
ky. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte se zeleným
nasekanou cibuli a nechte zpěnit.
Poté přidejte česnek a šunku a nechte chřestem
rozvonět. Pak přidejte nakrájený chřest
a vše orestujte. K orestované zele-
nině a šunce přidejte těstoviny a vše
promí�chejte, ochuťte solí� a pepřem.
Nakonec přisypte nastrouhaný
parmezán a podávejte.
23