Page 27 - Magazín JIP Potraviny
P. 27
Chřestové rizoto
svazek zeleného chřestu
250 g kulatozrnné rýže
600 ml zeleninového vývaru
100 ml bílého vína
1 cibule
100 g strouhaného parmezánu
rizoto 2 lžíce másla
olivový olej
sůl
Odlomte spodní� dřevnatou část chřestu a výhonky dejte vařit do
osolené vroucí� vody. Chřest nechte vařit 2–3 minuty, poté jej vyn-
dejte a zchlaďte ve studené vodě. Cibuli nasekejte najemno. V hrnci
rozehřejte olej, přidejte nasekanou cibuli a nechte zesklovatět. Rýži
propláchněte, přidejte do hrnce s cibulkou a přilijte ví�no. Nechte jej
chví�li zredukovat, pak přilijte vývar a pomalu vařte, dokud rýže nez-
měkne. Rizoto pak odstavte z plamene. Chřest nakrájejte na malé
kousky, pár špiček si nechte na ozdobu. Do rizota vmí�chejte kousky
chřestu, máslo, parmezán a dosolte dle potřeby.
Chřestové minipizzy
Na těsto: Na náplň:
450 g polohrubé mouky 500 g zeleného chřestu
minipizzy 20 g droždí 400 g gorgonzoly
300 ml vlažné vody 150 g sušené šunky
lžička cukru čerstvě mletý pepř
5 lžic olivového oleje sůl
sůl
Cukr, droždí� a trochu vlažné vody smí�chejte a nechte vzejí�t kvásek.
Mouku prosejte, přidejte sůl, vzešlý kvásek a olej, vše promí�chejte
a postupně přidávejte vlažnou vodu. Vše pak rukama zpracujte
v těsto, které nechte alespoň dvě hodiny vykynout. Pak jej rozdělte
na stejné dí�ly a vytvořte z nich kulaté placky. Troubu předehřejte na
200 °C. Chřestu odlomte dřevnaté konce, lehce jej oloupejte a dej-
te jej vařit do vroucí� vody na 3–5 minut. Po uvaření� jej zchlaďte ve
studené vodě. Placky vytvořené z těsta přendejte na plech vyložený
pečicí�m papí�rem a potřete je lehce olejem. Na každou z nich pak
rozdrobte sýr, dejte plátky šunky a rozložte chřest. V troubě pečte
dozlatova asi 15–20 minut. Před podávání�m ochuťte solí� a pepřem.
Zapečený chřest se slaninou
svazek zeleného chřestu
150 g anglické slaniny nebo šunky dle chuti
se slaninou sůl
Na dip:
kelímek zakysané smetany
nasekané bylinky (bazalka, petrželka, máta…)
sůl
Chřestu odlomte dřevnatou část, lehce jej oloupejte a 3–4 výhon-
ky vždy zabalte do slaniny či šunky. Troubu rozehřejte na 180 °C.
Plech nebo pekáček vyložte pečicí�m papí�rem a zabalený chřest do
něj vložte, pečte zhruba čtvrt hodiny. Zakysanou smetanu smí�chejte
s nasekanými bylinkami a osolte.
27