Page 25 - Magazín JIP Potraviny
P. 25
Filet z tilápie s chřestem
a hráškovou omáčkou
4 filety z tilápie, svazek zeleného chřestu, 2 lžíce másla,
sůl, čerstvě mletý pepř
Na hráškovou omáčku: 200 g hrášku, 200 ml vývaru,
1 menší cibule, lžíce másla, špetka muškátového oříšku,
sůl, čerstvě mletý pepř
tilápie
Nejprve si připravte omáčku. Cibuli nasekejte najemno.
V hrnci nechte rozpustit máslo a nasekanou cibuli na něm
nechte zpěnit. Poté přisypte hrášek, přilijte vývar a vařte,
dokud není� hrášek měkký. Omáčku pak ponorným mixé-
rem rozmixujte a ochuťte solí�, pepřem a muškátovým
oří�škem a ještě nechte pár minut povařit. Dřevnaté části
chřestu odlomte a spodek lehce oloupejte. Chřest vložte do
osolené vroucí� vody, špičky nechte nad hladinou a vařte
do změknutí� (3–5 minut podle tloušťky výhonků). Filety
očistěte a z obou stran osolte a opepřete. Na pánvi roze-
hřejte máslo a rybu z obou stan opečte dozlatova. Podávej-
te s uvařeným chřestem a přelité omáčkou z hrášku.
Chřest s cukrovým hráškem
a bramborami
bílý a zelený chřest, 6 malých brambor, 200 g cukrového
hrášku, olivový olej, mořská sůl, čerstvě mletý pepř, šťá-
va z půlky citronu
Holandská omáčka: 200 g přepuštěného másla, 3 žlout-
ky, lžíce bílého vinného octa, sůl a čerstvě mletý pepř
Brambory důkladně omyjte a nakrájejte na čtvrtiny nebo
měsí�čky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicí�m papí�rem,
pokapejte olejem, osolte a opepřete a vložte do trouby
předehřáté na 200 °C na zhruba 15–20 minut. Poté plech
vyjměte, přisypte k bramborám hrášek, pokapejte trochou
citronové šťávy, posolte a vložte zpět do trouby na další�ch
5–10 minut. Oběma druhům chřestu odlomte dřevnatou
část, bí�lý chřest oloupejte kromě špiček celý, zelený stačí�
oloupat jen trochu ve spodní� části nebo vůbec. V osolené
vroucí� vodě vařte chřest s hlavičkami nad hladinou. Zelený
chřest vařte zhruba 3–5 minut, bí�lý o něco déle (zhruba
6–8 minut). Pokud nebudete chřest podávat ihned po do-
vaření�, zchlaďte jej ve studené vodě. Holandskou omáčku
s hráškem připravte podle návodu na str. 20. Uvařený chřest podávej-
te s bramborami a hráškem, vše pokapané holandskou
omáčkou.
balíček listového těsta
Chřestový koláč 100 g strouhaného parmezánu Listové těsto rozválejte do kulaté placky, kterou vložte do koláčové formy tak, aby těs-
svazek zeleného chřestu
to dosahovalo až na okraje. Na několika mí�stech těsto propí�chejte vidličkou, přikryjte
2 kelímky sýru ricotta
ho pečicí�m papí�rem a nasypte na něj fazole nebo hrách, aby se při pečení� nepokrou-
tilo. Takto ho vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 10 minut. Poté papí�r
2 vejce
i fazole či hrách odstraňte a pečte další�ch 5 minut dozlatova. Koláč vyndejte a nechte
50 ml smetany ke šlehání
vychladnout. V mí�se smí�chejte ricottu, nastrouhaný parmezán, citronovou kůru, ty-
kůra z jednoho citronu
mián, sůl a pepř. Vají�čka rozšlehejte vidličkou a přidejte je k připravené směsi, nakonec
špetka tymiánu
vmí�chejte smetanu a vše rozmí�chejte dohladka. Chřestovým výhonkům ulomte dřevnaté
sůl a pepř
konce, spodní� část oloupejte. Chřest pak nakrájejte tak, aby se vešel do formy, a rozložte
hrášek, lístky máty
ho na náplň. Celý koláč pak dejte do trouby a pečte další�ch asi dvacet minut, dokud náplň
nebo jedlé květy na ozdobu
nezezlátne a chřest nezměkne. Před podávání�m pak koláč dozdobte podle vaší� fantazie.
25