Page 53 - Magazín JIP Potraviny
P. 53
1. 2. 3. 4.
5. 6. 7. 8.
9. 10. 11. 12.
13. 14. 15. 16.
Šťouchané brambory se slaninou
Suroviny:
1 kg malých brambor (grenaille)
100–120 g slaniny
1 větší cibule
3 jarní cibulky
20–30 g hladkolisté petržele
Brambory uvařte ve slupce doměkka (1). Slaninu nakrájejte na
malé kostičky (2, 3), vložte ji na pánev (4) a restujte, dokud se
z ní nebudou dělat lehké škvarky. Poté přidejte najemno nakrá-
jenou cibuli a orestujte jen trochu, aby pak v ústech stále jemně
křupala (5, 6). Slaninu s cibulí stáhněte z plamene a do pánve
vložte uvařené brambory (7), které i se slupkou nahrubo roz-
mačkejte (8, 9). Nasekejte zelenou nať jarní cibulky (10, 11)
a hladkolistou petržel (je lépe stravitelná než kudrnka) (12). Vše
přidejte do brambor (13, 14) a promíchejte (15, 16).
Brambory podávejte k holandskému řízku s kyselou okurkou.
53
MAGAZÍN 3/2021