Page 48 - Magazín JIP Potraviny
P. 48

MASO














        1.                         2.                        3.                         4.














        5.                         6.                        7.                         8.













        9.                        10.                       11.                        12.














      13.                         14.                       15.                        16.

       Domácí sekaná
                                                     Slaninu nakrájejte na kostičky a vložte do hrnce (2), stroužky česneku oloupejte
       Suroviny (1):                                 a rovněž nadrobno nakrájejte (3, 4). Rohlík nebo housku natrhejte na menší kousky
       500 g vepřového masa                          a namočte je do mléka (5, 6). V průběhu dalších příprav pak pečivo v mléce něko-
       (vepřová plec a bůček, nahrubo namleté)       likrát promíchejte, aby se dobře nasákla každá jeho část a okraje nezůstaly suché.*
       50–70 g slaniny                               Cibuli také nakrájejte na drobné kousky (7, 8, 9). Jakmile budete mít tyto suroviny
       1 střední cibule                              připravené, zapněte sporák a orestujte slaninu. Až se slanina rozpustí (10), přidejte
       2 větší stroužky česneku                      k ní nakrájenou cibuli (11), česnek a několik snítek tymiánu (12). Vše restujte, dokud
       1–2 rohlíky nebo housky                       cibule nezesklovatí (13). Poté vypněte sporák, vytáhněte tymián (14) a nechte směs
       0,5–1 dcl mléka                               vychladnout.
       2 snítky tymiánu                              Dále si připravte maso na sekanou. Ideální je nahrubo semleté vepřové v poměru
       půl kávové lžičky drceného kmínu              80 % vepřové plece a 20 % bůčku (15). Pokud si připravujete maso sami, nemelte
       půl kávové lžičky majoránky                   ho příliš najemno a dbejte na to, abyste ho mleli za studena. Směs slaniny, cibule
       čerstvě namletý pepř a sůl                    a česneku přidejte k masu (16).


          * Rada šéfkuchaře
          V některých domácnostech je zvykem do sekané přidávat strouhanku. Pokud však místo strouhanky použijete rohlík nebo housku
          namočenou v mléce, bude sekaná mnohem šťavnatější, měkčí, a tedy i lahodnější.



       48     MAGAZÍN 3/2021
   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53