Page 48 - Magazín JIP Potraviny
P. 48
MASO
1. 2. 3. 4.
5. 6. 7. 8.
9. 10. 11. 12.
13. 14. 15. 16.
Domácí sekaná
Slaninu nakrájejte na kostičky a vložte do hrnce (2), stroužky česneku oloupejte
Suroviny (1): a rovněž nadrobno nakrájejte (3, 4). Rohlík nebo housku natrhejte na menší kousky
500 g vepřového masa a namočte je do mléka (5, 6). V průběhu dalších příprav pak pečivo v mléce něko-
(vepřová plec a bůček, nahrubo namleté) likrát promíchejte, aby se dobře nasákla každá jeho část a okraje nezůstaly suché.*
50–70 g slaniny Cibuli také nakrájejte na drobné kousky (7, 8, 9). Jakmile budete mít tyto suroviny
1 střední cibule připravené, zapněte sporák a orestujte slaninu. Až se slanina rozpustí (10), přidejte
2 větší stroužky česneku k ní nakrájenou cibuli (11), česnek a několik snítek tymiánu (12). Vše restujte, dokud
1–2 rohlíky nebo housky cibule nezesklovatí (13). Poté vypněte sporák, vytáhněte tymián (14) a nechte směs
0,5–1 dcl mléka vychladnout.
2 snítky tymiánu Dále si připravte maso na sekanou. Ideální je nahrubo semleté vepřové v poměru
půl kávové lžičky drceného kmínu 80 % vepřové plece a 20 % bůčku (15). Pokud si připravujete maso sami, nemelte
půl kávové lžičky majoránky ho příliš najemno a dbejte na to, abyste ho mleli za studena. Směs slaniny, cibule
čerstvě namletý pepř a sůl a česneku přidejte k masu (16).
* Rada šéfkuchaře
V některých domácnostech je zvykem do sekané přidávat strouhanku. Pokud však místo strouhanky použijete rohlík nebo housku
namočenou v mléce, bude sekaná mnohem šťavnatější, měkčí, a tedy i lahodnější.
48 MAGAZÍN 3/2021