Page 51 - Magazín JIP Potraviny
P. 51
1. 2. 3. 4.
5. 6. 7. 8.
9. 10. 11. 12.
13. 14. 15. 16.
Těstoviny s omáčkou bolognese Mrkev nastrouhejte nahrubo (2), celer rozkrájejte na menší kousky a také na-
strouhejte (3, 4, 5). Cibuli nakrájejte najemno (6), v hrnci rozehřejte olivový
Suroviny (1): olej z pokrutin (extra panenský olivový olej by byl příliš aromatický) (7) a cibuli
800 g mletého hovězího masa (přední nebo hrudí) na něm nechte zesklovatět (8). Poté přidejte nastrouhanou kořenovou zeleninu
400 g mrkve (9) a restujte ji, dokud nebude mít zlatavou až hnědou barvu (10). Do hrnce
200 g celeru pak vložte mleté hovězí maso (11, 12), ideální je přední nebo hrudí, protože
200 g petržele je šťavnatější a do omáčky bolognese se skvěle hodí. I maso nechte zarestovat
2 střední cibule a pak jej osolte a opepřete čerstvě namletým pepřem, nakonec ho zalijte su-
700 ml kvalitního suchého červeného vína chým červeným vínem (13). Víno nechte téměř všechno vyvařit a přidejte
800 g drcených nebo čerstvých rajčat drcená rajčata (14). Pokud je zrovna jejich sezóna, můžete do omáčky nakrájet
olivový olej z pokrutin i rajčata čerstvá. Směs pak nechte 2–3 hodiny probublávat na mírném ohni. Hr-
sůl a čerstvě namletý pepř nec nemusíte zakrývat poklicí, hlídejte však, aby se tekutina nevyvařila, případ-
těstoviny (tagliatelle nebo pappardelle) ně omáčku podlijte vodou nebo vývarem (v případě použití vývaru však dejte
pozor, aby pak omáčka nebyla příliš slaná). Po 2–3 hodinách byste měli získat
měkkou a hladkou směs bez hrudek (15), kterou dle potřeby dochuťte solí
a pepřem.
* Rada šéfkuchaře Čerstvé tagliatelle nebo pappardelle vařte zhruba dvě minuty v dostatečně
Vodu se nebojte osolit – měla by být zhruba tak osolené* vroucí vodě s trochou olivového oleje. Použít samozřejmě můžete
slaná, jako je ta mořská. i sušené těstoviny, které uvařte podle návodu. Směs bolognese dejte na pánev
a nechte prohřát, poté přidejte uvařené těstoviny. Vše několikrát obraťte vařeč-
kou (16) a podávejte.
51
MAGAZÍN 3/2021