Page 51 - Magazín JIP Potraviny
P. 51

1.                         2.                         3.                         4.














         5.                         6.                         7.                         8.













         9.                        10.                        11.                        12.













        13.                        14.                        15.                        16.



        Těstoviny s omáčkou bolognese                     Mrkev nastrouhejte nahrubo (2), celer rozkrájejte na menší kousky a také na-
                                                          strouhejte (3, 4, 5). Cibuli nakrájejte najemno (6), v hrnci rozehřejte olivový
        Suroviny (1):                                     olej z pokrutin (extra panenský olivový olej by byl příliš aromatický) (7) a cibuli
        800 g mletého hovězího masa (přední nebo hrudí)   na něm nechte zesklovatět (8). Poté přidejte nastrouhanou kořenovou zeleninu
        400 g mrkve                                       (9) a restujte ji, dokud nebude mít zlatavou až hnědou barvu (10). Do hrnce
        200 g celeru                                      pak vložte mleté hovězí maso (11, 12), ideální je přední nebo hrudí, protože
        200 g petržele                                    je šťavnatější a do omáčky bolognese se skvěle hodí. I maso nechte zarestovat
        2 střední cibule                                  a pak jej osolte a opepřete čerstvě namletým pepřem, nakonec ho zalijte su-
        700 ml kvalitního suchého červeného vína          chým  červeným  vínem  (13).  Víno  nechte  téměř  všechno  vyvařit  a  přidejte
        800 g drcených nebo čerstvých rajčat              drcená rajčata (14). Pokud je zrovna jejich sezóna, můžete do omáčky nakrájet
        olivový olej z pokrutin                           i rajčata čerstvá. Směs pak nechte 2–3 hodiny probublávat na mírném ohni. Hr-
        sůl a čerstvě namletý pepř                        nec nemusíte zakrývat poklicí, hlídejte však, aby se tekutina nevyvařila, případ-
        těstoviny (tagliatelle nebo pappardelle)          ně omáčku podlijte vodou nebo vývarem (v případě použití vývaru však dejte
                                                          pozor, aby pak omáčka nebyla příliš slaná). Po 2–3 hodinách byste měli získat
                                                          měkkou a hladkou směs bez hrudek (15), kterou dle potřeby dochuťte solí
                                                          a pepřem.
           * Rada šéfkuchaře                              Čerstvé tagliatelle nebo pappardelle vařte zhruba dvě minuty v dostatečně
           Vodu se nebojte  osolit –  měla by být zhruba  tak   osolené*  vroucí vodě s trochou  olivového oleje. Použít samozřejmě můžete
           slaná, jako je ta mořská.                      i sušené těstoviny, které uvařte podle návodu. Směs bolognese dejte na pánev
                                                          a nechte prohřát, poté přidejte uvařené těstoviny. Vše několikrát obraťte vařeč-
                                                          kou (16) a podávejte.
                                                                                                                51
                                                                                              MAGAZÍN 3/2021
   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56