Page 55 - Magazín JIP Potraviny
P. 55

Olivové oleje

        Rozdělení olivových


        olejů podle standardů

        Mezinárodní rady pro olivy


        (International Olive Council – IOC)



            Extra panenský olivový olej
            Extra panenský olivový olej je olej nejvyšší kvality, pro jeho výrobu
            musí být zvolena kvalitní surovina. Jde o špičkový produkt vynikající
            chuti bez žádné rozpoznatelné organoleptické vady. Musí být získáván
            výhradně pomocí mechanických či jiných fyzikálních operací, které
            z hlediska teploty nevedly k žádným změnám oleje. Teplo ničí antioxi-
            danty, a proto jsou oleje lisované za studena nejzdravější. K jeho výrobě
            nesmí být použity jiné výrobní procesy než praní, dekantace (oddělení
            oleje a vody), odstřeďování a filtrace. Obsah volných mastných kyselin
            musí být menší nebo roven 0,8 % a peroxidové číslo je menší nebo rovno
            20 meq/kg.
            Zajímavostí je, že zatímco na světovém trhu představuje extra panenský   Další druhové a kvalitativní
            olivový olej pouze 10 % všech olivových olejů, ve Středozemí je tomu
            naprosto jinak. V Itálii představuje 65 % a v Řecku dokonce 80 % trhu.   označení olejů
            Z čísel tedy naprosto jasně vidíme, jak si v zemích původu kvality výrob-
            ku cení.
                                                                      Monokultivary (jednoodrůdové oleje)
            Panenský olivový olej                                     Můžete se o nich dozvědět naprosto vše, stejně jako o vý-
            Panenský olivový olej je získáván stejně jako extra panenský olivový olej,   běrovém vínu: kdo olivy vypěstoval, z jakého olivového háje
            tedy výhradně z oliv pomocí mechanických operací. Jen je méně kvalit-  pocházejí, kdy byly sklizeny a olej nalahvován. Patří k nej-
            ní. Dále se liší aciditou (menší nebo rovna 2,0 %).       lepším na světě a často je jich vyrobeno jen malé množství.
            Olivový olej                                              Blend (cuvé)
            Olivový olej je složený ze směsi panenského a rafinovaného olivového   I tady je význam stejný jako u vína. Znamená směs odrůd.
            oleje. Jeho obsah volných mastných kyselin je menší nebo roven 1,0 %   Citlivé míchání odrůd v určitém poměru může totiž využít
            a peroxidové číslo je menší nebo rovno 15 meq/kg.         jejich jednotlivé vlastnosti a zákazník tak dostane zajímavý
                                                                      produkt s unikátní chutí, který se kvalitativně diametrálně od-
            Rafinovaný olivový olej                                   lišuje od laciných směsí.
            Rafinované olivové oleje jsou oleje získané lisováním panenských ole-
            jů vysoké kyselosti nebo jiné organoleptické vady za vysokých teplot   BIO
            a tlaků a mohou být následně chemicky upravené, tj. alkalicky. Alkalic-   Stejně jako ostatní výrobky s tímto označením musí i olivo-
            kou rafinací se olej zpracovává zředěnou kyselinou (nejběžnější je kyseli-  vý olej pocházet z ekologicky vypěstovaných oliv bez chemi-
            na citrónová a kyselina fosforečná). Rafinovaný olej má obsah volných   ckých hnojiv a pesticidů proti škůdcům. Musí být zpracován
            mastných kyselin menší nebo roven 0,3 % a peroxidové číslo je menší   nechemickými postupy od vypěstování zemědělské suroviny
            nebo rovno 5 meq/kg.                                      až po naplnění lahve, vždy v souladu s předpisy Evropské
                                                                      unie (nařízení CE 834/07 a CE 889/08). Jistotu, že tomu tak
            Olivový olej z pokrutin                                   opravdu je, stvrzuje na etiketě certifikát pro biopotraviny v po-
                                                                      době lístečku složeného z 12 unijních hvězdiček.
            („pomace“ nebo „sansa“)
            Vysušené výlisky z oliv (pokrutiny) se extrahují rozpouštědlem (hexan,
            benzen, petroléther atd.), aby se olivový olej z pokrutin stal jedlým. Ten-
            to proces by se měl provést ten samý den, kdy se pokrutiny staly zbyt-
            kovým materiálem po vylisování oliv. Pomace má obsah volných mast-
            ných kyselin menší nebo roven 1 % a peroxidové číslo je menší nebo
            rovno 15 meq/kg.













                                                                                                                55
                                                                                              MAGAZÍN 3/2021
   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60