Page 58 - Magazín JIP Potraviny
P. 58

Chuť ovlivněná dobou a místem
                                                             uchovávání oliv

                                                             Víno – ocet Charakteristická chuť některých olejů připomínající víno
                                                             nebo ocet. V zásadě je to důsledkem alkoholové fermentace cukrů
                                                             s následnou tvorbou kyseliny octové, ethylacetátu a ethanolu v množ-
                                                             ství větším, než je obvyklé, především pokud olivy nebyly vylisovány
                                                             dostatečně rychle po sklizni. Jedná se o velmi závažnou vadu spojenou
                                                             s lisováním částečně fermentovaných oliv. Je to cítit především čichem.
                                                             Vlhkost  –  plíseň Charakteristické aroma oleje získaného z oliv,
                                                             u kterého se po skladování mnoho dní ve vlhkém prostředí vyvinuly
                                                             houby a kvasinky. Připomíná pocit, který máte při vstupu do dlouho
                                                             uzavřeného vlhkého prostředí. Chuť plísně je patrná především v do-
                                                             chuti. Jedná se o zvlášť závažnou vadu, kterou takřka nelze odstranit.
                                                             Ohřívaná Charakteristické aroma oleje získaného z oliv, které byly
              Chuť ovlivněná zeměpisnou oblastí              skladovány ve velkých vrstvách a došlo u nich k pokročilému stupni
       pěstování                                             mléčného kvašení, jehož výsledkem je vysoká koncentrace alkoholů. Při
                                                             kontrole čichem připomíná starý olej.
       Původ (Provenienza) Sada aromatických tónů, které jsou vždy
       výraznější v olejích ze stejné zeměpisné oblasti.
       Nezralé, zelené rajče (Pomodoro acerbo) Chuť olivového oleje,
       která připomíná tuto zeleninu. Je typická pro některé kultivary (např.
       Peranzana).
       Pikantní (Piccante) Chuť běžně spojená s olivovými oleji s ovocnou
       nebo trávovou chutí. Při ochutnání jsou tyto oleje charakteristické více
       nebo méně intenzivním pocitem mravenčení v celé sliznici dutiny ústní.
       Je to typické pro oleje vyrobené z časně sklizených oliv a je způsobena
       působením fenolických sloučenin na nervové zakončení trigeminálního
       nervu v dutině ústní.

              Chuť určená klimatickými podmínkami

       Zmrzlá (Gelato) Oleje získané z přemrzlých oliv. Toto aroma je ob-
       tížné rozpoznat čichem, ale je přítomné v chuti. Má velmi slabou chuť,
       není příliš viskózní, má sklon k suché nebo dřevěné chuti.
       Suchá (Secco)  Suchost cítíme v  olejích získaných  z oliv,  které byly
       postiženy suchem. Suchá konzistence nevykazuje aroma čerstvosti ani
       ovoce.

              Chuť ovlivněná stupněm zralosti oliv                  Chuť ovlivněná způsobem extrakce
                                                             Voda Charakteristická chuť, která se vyskytuje v oleji v důsledku špat-
       Svíravá (Astringente) Olej vyrobený z nedozrálých oliv je zvláště bo-  ného usazování a dlouhodobého kontaktu s vodou.
       hatý na polyfenoly, které jsou zodpovědné za tento pocit podobný kous-
       nutí do nezralého ovoce.                              Vařená Charakteristická chuť oleje způsobená nadměrným nebo dlou-
                                                             hodobým zahříváním během jeho výroby, zejména během hnětení.
                                                             Mastná Jde o aroma oleje získaného z oliv lisovaných ve filtračních
              Chuť ovlivněná způsobem sklizně                membránách, které jsou znečištěné, zašpiněné fermentovanými zbyt-
                                                             ky. S touto chutí připomínající též rybinu byste se již neměli setkat ani
       Síť (Rete) Zvláštní příchuť kaučuku, která má sklon k suchosti. Je to   u olejů nejnižších kategorií, neboť správné výrobní postupy zaručují
       patrné u sladkých olejů získaných z oliv ponechaných po dlouhou dobu   větší hygienu než v minulosti.
       na sběrných sítích.                                   Zelené listí (hořká) Jedná se o aroma oleje získaného z příliš zelených
                                                             oliv nebo rozdrcených spolu s listy nebo větvičkami.
                                                             Kouř (Fumo) Je to aroma, které je patrné již čichem, ale ještě více při
                                                             ochutnání. Připomíná aroma uzeného jídla. Tato vada byla kdysi charak-
                                                             teristická pro oleje vyráběné v olivových mlýnech, kde byla zpracova-
                                                             telská voda ohřívána pokrutinami nebo olivovým dřevem, dnes se již
                                                             takřka nevyskytuje. Naopak začíná být populární záměrné a řízené
                                                             uzení oliv před zpracováním na olej, který je pak vhodný především ke
                                                             grilovaným pokrmům.
                                                             Mazivo Vůně olivového oleje získaného v olejárně, z jejíchž strojů ne-
                                                             byly dobře odstraněny zbytky oleje nebo tuku.
                                                             Hrubá Charakteristický vjem u některých olejů, které při ochutnávání
                                                             dělají hustý a pastovitý dojem.
                                                             Kovová Chuť připomínající kov. Je charakteristická pro oleje ucho-
                                                             vávané po dlouhou dobu ve styku s kovovými povrchy, v nevhod-
                                                             ných podmínkách, během procesu mletí, hnětení, vytlačování nebo
                                                             skladování.

       58     MAGAZÍN 3/2021
   53   54   55   56   57   58   59   60