Page 56 - Magazín JIP Potraviny
P. 56

Chráněné označení původu



       PDO (Protected Designation of Origin)
       nebo v italštině DOP (Denominazione di Origine Protetta) znamená
       chráněné označení původu. Pokud chce výrobce dosáhnout tohoto
       označení,  musí  o  něj  požádat  a  projít  certifikačními  standardy,  které
       kontrolují původ oleje. Např. Chianti Clasico PDO, Valli Trapanesi PDO.

       PGI (Protected Geographical Indication)
       nebo v italštině IGP  (Indicazione Geografica Protetta) znamená
       chráněný geografický původ. Některé regiony mají regionální certifi-
       kaci jako např. Toscano IGP. Označení IGP zaručuje, že společnost buď
       vyrábí, transformuje, nebo zpracovává v příslušné zeměpisné oblasti.
       Výrobní proces musí být v souladu se specifikací produktu.

       Grand Cru
       V původním významu bylo používáno pouze u vín. Jde o označení
       vína z výjimečně kvalitní polohy. V některých oblastech Francie (Bur-
       gundsko Chablis, Côte de Nuits, Maconnais a Beaujolais, Alsasko) je   Laudemio
       toto značení používáno jen u vín z poloh, které byly úředně schváleny   Toto označení je na stejné úrovni jako „grand cru“ nebo „Grosses
       (většina z nich již za dob Napoleona). V jiných oblastech a jiných zemích   Gewächs“ pro vína. Mohou ho nést pouze olivové oleje z Toskánska
       nemá toto označení právní význam. A tak se s tímto označením můžeme   podléhající přísným předpisům. Zatřídění do této kategorie se vz-
       v dnešní době setkat nejen u olivových olejů, ale např. též u čokolád.   tahuje pouze na extra panenské olivové oleje a je závislé na lokalitě
       Vždy je však dbáno na to, aby šlo o výrobek z polohy, ve které tradičně   olivových hájů a jejich klasifikaci, datu sklizně a kontrole celého
       dozrává nejkvalitnější surovina. Často jde o limitované série, které se   výrobního cyklu. Oleje Laudemio v typicky hranatých lahvích dává
       např. v případě neúrodného roku ani nevydají.             na trh jen hrstka nejlepších producentů toskánských olivových
                                                                 olejů, kteří jsou často šlechtického rodu. Přesněji řečeno jde o 21
                                                                 historických olivových Cru nenapodobitelného charakteru. Zvlášt-
                                                                 ní kontrolní orgány a dva velmi přísné ochutnávací výbory učiní
                                                                 konečný výběr: pouze nejlepší extra panenský olivový olej od nej-
                                                                 lepších producentů, dokonalý olej s mimořádnou organoleptickou
                                                                 osobností. Ideální společník kvalitní gastronomie, přirozeně bo-
                                                                 hatý na intenzivní polyfenoly a vonné aromatické látky.

                                                                 Consorzio dell‘ Olio Toscano
                                                                 Konsorcium se zaručuje za každou láhev. Svým podpisem ověřu-
                                                                 je, že celý výrobní proces důsledně proběhl v Toskánsku, od místa
                                                                 původu suroviny až po balení.

                                                                 (Ne)filtrované
                                                                 U nefiltrovaných olejů poznáme jejich čerstvost podle toho, že jsou
                                                                 kalné, protože časem se sediment usazuje více na dně. Tato známka
                                                                 čerstvosti se však samozřejmě týká pouze nefiltrovaných olejů. Za
                                                                 nejkvalitnější oleje jsou vždy považovány oleje filtrované, které však
                                                                 oproti nefiltrovaným obsahují jen minimální množství lecitinu.
                                                                 Lecitin pozitivně působí při zvýšeném nervovém napětí, nervozitě,
                                                                 únavě,  vyčerpání  a  nedostatečné  schopnosti  koncentrace.  Filtro-
                                                                 vané oleje mají delší životnost.


       56     MAGAZÍN 3/2021
   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60