Page 56 - Magazín JIP Potraviny
P. 56
Chráněné označení původu
PDO (Protected Designation of Origin)
nebo v italštině DOP (Denominazione di Origine Protetta) znamená
chráněné označení původu. Pokud chce výrobce dosáhnout tohoto
označení, musí o něj požádat a projít certifikačními standardy, které
kontrolují původ oleje. Např. Chianti Clasico PDO, Valli Trapanesi PDO.
PGI (Protected Geographical Indication)
nebo v italštině IGP (Indicazione Geografica Protetta) znamená
chráněný geografický původ. Některé regiony mají regionální certifi-
kaci jako např. Toscano IGP. Označení IGP zaručuje, že společnost buď
vyrábí, transformuje, nebo zpracovává v příslušné zeměpisné oblasti.
Výrobní proces musí být v souladu se specifikací produktu.
Grand Cru
V původním významu bylo používáno pouze u vín. Jde o označení
vína z výjimečně kvalitní polohy. V některých oblastech Francie (Bur-
gundsko Chablis, Côte de Nuits, Maconnais a Beaujolais, Alsasko) je Laudemio
toto značení používáno jen u vín z poloh, které byly úředně schváleny Toto označení je na stejné úrovni jako „grand cru“ nebo „Grosses
(většina z nich již za dob Napoleona). V jiných oblastech a jiných zemích Gewächs“ pro vína. Mohou ho nést pouze olivové oleje z Toskánska
nemá toto označení právní význam. A tak se s tímto označením můžeme podléhající přísným předpisům. Zatřídění do této kategorie se vz-
v dnešní době setkat nejen u olivových olejů, ale např. též u čokolád. tahuje pouze na extra panenské olivové oleje a je závislé na lokalitě
Vždy je však dbáno na to, aby šlo o výrobek z polohy, ve které tradičně olivových hájů a jejich klasifikaci, datu sklizně a kontrole celého
dozrává nejkvalitnější surovina. Často jde o limitované série, které se výrobního cyklu. Oleje Laudemio v typicky hranatých lahvích dává
např. v případě neúrodného roku ani nevydají. na trh jen hrstka nejlepších producentů toskánských olivových
olejů, kteří jsou často šlechtického rodu. Přesněji řečeno jde o 21
historických olivových Cru nenapodobitelného charakteru. Zvlášt-
ní kontrolní orgány a dva velmi přísné ochutnávací výbory učiní
konečný výběr: pouze nejlepší extra panenský olivový olej od nej-
lepších producentů, dokonalý olej s mimořádnou organoleptickou
osobností. Ideální společník kvalitní gastronomie, přirozeně bo-
hatý na intenzivní polyfenoly a vonné aromatické látky.
Consorzio dell‘ Olio Toscano
Konsorcium se zaručuje za každou láhev. Svým podpisem ověřu-
je, že celý výrobní proces důsledně proběhl v Toskánsku, od místa
původu suroviny až po balení.
(Ne)filtrované
U nefiltrovaných olejů poznáme jejich čerstvost podle toho, že jsou
kalné, protože časem se sediment usazuje více na dně. Tato známka
čerstvosti se však samozřejmě týká pouze nefiltrovaných olejů. Za
nejkvalitnější oleje jsou vždy považovány oleje filtrované, které však
oproti nefiltrovaným obsahují jen minimální množství lecitinu.
Lecitin pozitivně působí při zvýšeném nervovém napětí, nervozitě,
únavě, vyčerpání a nedostatečné schopnosti koncentrace. Filtro-
vané oleje mají delší životnost.
56 MAGAZÍN 3/2021