Page 57 - Magazín JIP Potraviny
P. 57

Co ovlivňuje výslednou chuť oleje




              Chuť ovlivněná typem kultivaru

        Chuť identifikuje senzorický dojem olivového oleje, který je
        určován hlavně chemickými smysly chuti a vůně. Podívejme se
        na různé druhy příchutí určené podle druhu odrůdy oliv.

        Hořkost (Amaro) Charakteristická chuť oleje získaného ze
        zelených oliv. Podle intenzity to může být více či méně pří-
        jemné. Hořkost je určována množstvím flavonoidů.    Mandlová (Mandorlato) Je oceňována jako dochuť v závěru, kdy jazyk
        Kyselost (Aspro) Charakteristický pocit svíravosti. Může se   zůstává ještě v kontaktu s patrem. Je to typická dochuť sladkých olejů s tlu-
        počítat mezi lehké defekty oleje.                   menou vůní. Kromě typu kultivaru může být způsobena i lisováním zvláště
        Sladkost (Dolce) Příjemná olejová chuť, která není způsobe-  zralých oliv. Můžeme ji rozdělit na:
        na přítomností cukrů, ale výsledkem komplexního pocitu, který      ▶  Chuť čerstvých mandlí
        se projevuje vzájemným působením čichových a hmatových      ▶  Chuť suchých zdravých mandlí – Tuto chuť můžete neodborně
        buněk. V tomto oleji nejsou atributy hořkých, svíravých a kořen-                   zaměnit se žluknutím.
        itých chutí. Tyto oleje můžeme definovat jako jemné, nepříliš   Květinová (Floreale) Chuť připomínající vůni kvetoucích středomořských
        aromatické.  Pokud  by měly  vadu,  byla  by  tato  okamžitě  při   křovin.
        ochutnání znatelná. Sladké nebo kulaté oleje se obvykle získávají   Kyselina fenolová (Acido fenico) Příchuť patrná již čichem je typická
        v oblastech s mírným podnebím (Riviera Ligurie, jezero Garda,   pro andaluské oleje kutlivaru „Piqual“.
        Sardegna, Sicílie, Bitonto).                        Seno (Fieno) Charakteristická chuť některých olejů, která nám připomíná
        Tráva (Erba) Charakteristická chuť některých olejů, která   víceméně suchou trávu.
        připomíná čerstvě pokosenou trávu a je patrná již čichovým   Ovocná (Fruttato) Chuť typická pro kultivar Peranzana, který připomíná
        hodnocením. Je charakteristická pro konkrétní zeměpisné   vůni a chuť zdravého ovoce, čerstvého a sklizeného v optimálním okamžiku
        oblasti, jako jsou některé oblasti Řecka, Sicílie a Sardinie. Tato   zralosti. Chuť je patrná již čichovým hodnocením. Má řadu zvláště inten-
        chuť dává oleji živost a svěžest.                   zivních aromatických odstínů. Olivové oleje „Fruttato“ jsou bohaté na antio-
                                                            xidanty. To je i důvodem, proč se tyto oleje dají déle skladovat než oleje slad-
                                                            ké. Tuto chuť můžeme ještě rozdělit na:
                                                                ▶  Chuť zeleného ovoce Tato chuť je charakteristická pro olej získaný
                                                            ze zelených oliv, které ještě nebyly zralé. Je to intenzivní chuť a může také
                                                            způsobit pálení v nejzadnější části dutiny ústní.
                                                                ▶  Chuť zralého ovoce Tato chuť je charakteristická pro olej získaný ze
                                                            zralých oliv. Je to mírnější chuť, méně štiplavá, má lehkou vůni a nasládlou
                                                            chuť.
                                                            Jablko (Mela) Chuť olivového oleje připomínající toto ovoce. Jablečná
                                                            příchuť je zvláště patrná u sladkých olejů.
                                                            Chuť skořápkových plodů (Frutta secca) – mandle, lískové ořechy, pini-
                                                            ové oříšky. Chuť, která připomíná charakteristickou vůni těchto plodů.
                                                            Živost (Vivo) O čerstvém oleji můžeme říci, že je živý. Počítá se mezi pozi-
                                                            tivní vlastnosti oleje.
                                                            Artyčok (Carciofo) Je to velmi příjemná příchuť srovnatelná s chutí
                                                            jemného chutného artyčoku: nachází se v čerstvě vyrobených olejích, např.
                                                            u kultivaru Peranzana.
                                                                                                                57
                                                                                              MAGAZÍN 3/2021
   52   53   54   55   56   57   58   59   60