Page 29 - Magazín JIP Potraviny
P. 29
Chlebík
s pažitkovou pomazánkou
celozrnný chléb
vanička tvarohu
1 malý jogurt
čerstvá pažitka
stroužek česneku
sůl a čerstvě namletý pepř
4 ředkvičky
½ okurky
čerstvá řeřicha
Pažitku nasekejte na malé kousky, česnek prolisujte. Tvaroh vy-
šlehejte s jogurtem a přidejte do něj pažitku s česnekem, osolte,
�
opepřete a vše dobře promí�chejte. Redkvičky i okurku nakrájej-
s pažitkou te na plátky. Pomazánku namažte na celozrnný chléb a ozdobte
plátky ředkviček a okurky, navrch nazdobte čerstvou řeřichu.
Toast
se ztraceným vejcem
celozrnný toastový chléb
4 čerstvá vejce
2 avokáda
polníček nebo hlávkový salát
čerstvá řeřicha
sůl a čerstvě namletý pepř
ocet
Plátky toastového chleba opečte v topinkovači nebo lehce os-
mahněte na pánvi. Navrstvěte na ně polní�ček nebo natrhané
s vejcem listy salátu a plátky avokáda. Ty osolte a opepřete. V kastrůl-
ku přiveďte vodu k varu, osolte ji a přilijte ocet. Lží�cí� vytvořte
v kastrůlku ví�r, pří�mo doprostřed ví�ru pak rozklepněte vejce.
Ve vodě ho nechte tři až čtyři minuty, poté vají�čko děrovanou
naběračkou vytáhněte. Takto připravte všechna vejce, položte
je na toastový chléb a na závěr ještě osolte a opepřete.
Crostini
s hráškovou pomazánkou
1 čerstvá bageta
200 g mraženého nebo čerstvého hrášku
1 menší cibule
šťáva z citronu
ředkvičky
čerstvá rukola
olivový olej
sůl a čerstvě mletý pepř
Bagetu nakrájejte na plátky, zakápněte olivovým olejem a dejte
do trouby opéct dozlatova. Hrášek spařte horkou vodou nebo
jej pár minut ve vroucí� vodě povařte a poté jej přendejte do le-
dové vody. Cibuli nakrájejte najemno a na pánvi s rozehřátým
olivovým olejem nechte zesklovatět. V mí�se smí�chejte cibu-
li s hráškem a rozmixujte je. Přidejte šťávu z citronu, osolte,
s hráškem opepřete a vše dobře promí�chejte. Hráškovou pomazánku
namažte na opečené bagetky, ozdobte plátky ředkvičky a čer-
stvou rukolou.
29