Page 34 - Magazín JIP Potraviny
P. 34
Špenátová polévka
500 g špenátu (ideálně čerstvého)
500 ml vývaru
2 stroužky česneku
1 cibule
sůl a čerstvě mletý pepř
muškátový oříšek
2 lžíce másla
2 lžíce mouky
Cibuli i česnek nakrájejte najemno. V hrnci
rozhřejte máslo a cibuli i česnek do něj vložte
a orestujte. Poté přisypte mouku a vytvořte
jí�šku (pokud byste chtěli polévku udělat
úplně bez mouky, můžete ji později zahustit
pár uvařenými bramborami). Do hrnce přilij-
te vývar, přidejte špenát, osolte, opepřete,
špenátová můžete přidat také trošku muškátového oří�š-
ku. Nechte asi čtvrt hodiny až dvacet minut
povařit a poté promixujte ponorným mixérem
dohladka.
Hrášková polévka
1 kg čerstvých hrachových lusků
1 cibule
1 l vody
lžíce mouky
lžíce másla
sůl a čerstvě mletý pepř
Hrášek vyloupejte a prázdné lusky dejte vařit
do vody. Po půl hodině lusky vyndejte a do
vývaru vložte vyloupaný hrášek. Cibuli nase-
kejte najemno. V hrnci rozehřejte máslo a na-
sypte na něj cibuli, kterou nechte zpěnit. Poté
cibuli zasypejte moukou a vytvořte jí�šku. K ní�
hrášková pak nalijte vodu s vařeným hráškem, osolte,
opepřete a ponorným mixérem vymixujte
dohladka a nechte ještě několik minut mí�rně
povařit.
Brokolicová polévka
1 a ½ brokolice
1 cibule
2 stroužky česneku
1 brambora
1 l drůbežího nebo zeleninového vývaru
130 ml smetany ke šlehání
brokolicová olivový olej
sůl a čerstvě mletý pepř
Cibuli a česnek nakrájejte najemno. V hrnci
rozehřejte olivový olej a přisypte cibuli, kte-
rou orestujte. Poté přidejte česnek a nechte
rozvonět. Brokolici opláchněte a nakrájejte
na menší� kousky, bramboru oloupejte a také
nakrájejte. Brokolici i bramboru dejte do hrn-
ce, přilijte vývar a vařte, dokud nezměknou.
Tyčovým mixérem rozmixujte polévku do-
hladka a přilijte smetanu. Polévku dochuťte
solí� a pepřem.
34