Page 34 - Magazín JIP Potraviny
P. 34

Špenátová polévka

                                                                              500 g špenátu (ideálně čerstvého)
                                                                              500 ml vývaru
                                                                              2 stroužky česneku
                                                                              1 cibule
                                                                              sůl a čerstvě mletý pepř
                                                                              muškátový oříšek
                                                                              2 lžíce másla
                                                                              2 lžíce mouky

                                                                              Cibuli  i  česnek  nakrájejte  najemno.  V  hrnci
                                                                              rozhřejte máslo a cibuli i česnek do něj vložte
                                                                              a  orestujte.  Poté  přisypte  mouku  a  vytvořte
                                                                              jí�šku  (pokud  byste  chtěli  polévku  udělat
                                                                              úplně bez mouky, můžete ji později zahustit
                                                                              pár uvařenými bramborami). Do hrnce přilij-
                                                                              te  vývar,  přidejte  špenát,  osolte,  opepřete,
                                          špenátová                           můžete přidat také trošku muškátového oří�š-
                                                                              ku. Nechte asi čtvrt hodiny až dvacet minut
                                                                              povařit a poté promixujte ponorným mixérem
                                                                              dohladka.

                                                                              Hrášková polévka


                                                                              1 kg čerstvých hrachových lusků
                                                                              1 cibule
                                                                              1 l vody
                                                                              lžíce mouky
                                                                              lžíce másla
                                                                              sůl a čerstvě mletý pepř


                                                                              Hrášek vyloupejte a prázdné lusky dejte vařit
                                                                              do  vody.  Po  půl  hodině  lusky  vyndejte  a  do
                                                                              vývaru vložte vyloupaný hrášek. Cibuli nase-
                                                                              kejte najemno. V hrnci rozehřejte máslo a na-
                                                                              sypte na něj cibuli, kterou nechte zpěnit. Poté
                                                                              cibuli zasypejte moukou a vytvořte jí�šku. K ní�
               hrášková                                                       pak nalijte vodu s vařeným hráškem, osolte,
                                                                              opepřete  a  ponorným  mixérem  vymixujte
                                                                              dohladka a nechte ještě několik minut mí�rně
                                                                              povařit.

                                                                              Brokolicová polévka


                                                                              1 a ½ brokolice
                                                                              1 cibule
                                                                              2 stroužky česneku
                                                                              1 brambora
                                                                              1 l drůbežího nebo zeleninového vývaru
                                                                              130 ml smetany ke šlehání
                                                 brokolicová                  olivový olej
                                                                              sůl a čerstvě mletý pepř

                                                                              Cibuli  a  česnek  nakrájejte  najemno.  V  hrnci
                                                                              rozehřejte olivový olej a přisypte cibuli, kte-
                                                                              rou  orestujte.  Poté  přidejte  česnek  a  nechte
                                                                              rozvonět.  Brokolici  opláchněte  a  nakrájejte
                                                                              na menší� kousky, bramboru oloupejte a také
                                                                              nakrájejte. Brokolici i bramboru dejte do hrn-
                                                                              ce, přilijte vývar a vařte, dokud nezměknou.
                                                                              Tyčovým  mixérem  rozmixujte  polévku  do-
                                                                              hladka  a  přilijte  smetanu.  Polévku  dochuťte
                                                                              solí� a pepřem.

       34
   29   30   31   32   33   34   35   36