Page 35 - Magazín JIP Potraviny
P. 35
Pečený losos s hráškovým pyré
a fenyklem
4 filety lososa, lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku,
2 citrony, sůl, pepř
Na pyré: 500 g mraženého nebo čerstvého hrášku,
50 g másla, pár lístků čerstvé máty, sůl, pepř
Na pečený fenykl: 1 větší fenykl, 2 lžíce olivového oleje,
1 lžička mořské vločkové soli, čerstvě mletý pepř,
špetka mletého anýzu, špetka mleté papriky, 1 citron
Nejprve si připravte fenykl. Ten očistěte, uří�zněte listy
a stonky, pak jej rozkrojte na čtvrtiny. Nakrájený fenykl
dejte na plech nebo do zapékací� mí�sy vyložené pečicí�m
papí�rem, zakápněte jej olivovým olejem, ochuťte mořskou
solí�, pepřem, anýzem, paprikou, nastrouhanou kůrou z cit-
ronu (před strouhání�m jej důkladně opláchněte) a pečte,
nejlépe zakryté alobalem, v troubě předehřáté na 200 °C
zhruba půl hodiny, poté alobal odkryjte a pečte další�ch
20 minut, dokud není� fenykl měkký.
Mezití�m si připravujte lososa. Filety osušte a potřete tro-
chou olivového oleje. V misce smí�chejte nastrouhanou
s hráškem kůru z jednoho citronu, prolisovaný česnek, lžičku oleje,
sůl a pepř a směsí� filety potřete. Pak je položte na plech vy-
a fenyklem ložený pečicí�m papí�rem a pečte na 200 °C zhruba 20 minut.
Na pří�pravu hráškového pyré dejte do hrnce vařit vodu.
Jakmile ji přivedete k varu, přisypte hrášek a vařte, dokud
nezměkne (zhruba 5–10 minut). Hrášek sceďte, přidejte
k němu máslo a pár lí�stků máty a tyčovým mixérem jej roz-
mixujte do hladkého pyré, osolte a opepřete.
Filety podávejte pokapané šťávou z citronu, s hráškovým
pyré a pečeným fenyklem.
Tagliatelle s pestem
z piniových oříšků
s piniovými
500 g těstovin tagliatelle
30 g piniových oříšků oříšky
60 g čerstvé bazalky
2 stroužky česneku
80 g strouhaného parmezánu
120 ml olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
Těstoviny uvařte v osolené
vroucí� vodě a sceďte.
Bazalku, piniové oří�šky, česnek
a parmezán mixujte a pomalu
přidávejte olivový olej, dokud
se nevytvoří� hladké krémové
pesto.
To přidejte k těstovinám, osolte,
opepřete a vše promí�chejte.
Podávejte posypané
nastrouhaným parmezánem
a ozdobené pár lí�stky bazalky
a piniovými oří�šky.
35