Page 35 - Magazín JIP Potraviny
P. 35

Pečený losos s hráškovým pyré
                                                                      a fenyklem

                                                                      4 filety lososa, lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku,
                                                                      2 citrony, sůl, pepř
                                                                      Na pyré: 500 g mraženého nebo čerstvého hrášku,
                                                                      50 g másla, pár lístků čerstvé máty, sůl, pepř
                                                                      Na pečený fenykl: 1 větší fenykl, 2 lžíce olivového oleje,
                                                                      1 lžička mořské vločkové soli, čerstvě mletý pepř,
                                                                      špetka mletého anýzu, špetka mleté papriky, 1 citron


                                                                      Nejprve  si  připravte  fenykl.  Ten  očistěte,  uří�zněte  listy
                                                                      a  stonky,  pak  jej  rozkrojte  na  čtvrtiny.  Nakrájený  fenykl
                                                                      dejte  na  plech  nebo  do  zapékací�  mí�sy  vyložené  pečicí�m
                                                                      papí�rem, zakápněte jej olivovým olejem, ochuťte mořskou
                                                                      solí�, pepřem, anýzem, paprikou, nastrouhanou kůrou z cit-
                                                                      ronu (před strouhání�m jej důkladně opláchněte) a pečte,
                                                                      nejlépe zakryté alobalem, v troubě předehřáté na 200 °C
                                                                      zhruba  půl  hodiny,  poté  alobal  odkryjte  a  pečte  další�ch
                                                                      20 minut, dokud není� fenykl měkký.
                                                                      Mezití�m si připravujte lososa. Filety osušte a potřete tro-
                                                                      chou  olivového  oleje.  V  misce  smí�chejte  nastrouhanou
                                           s hráškem                  kůru  z  jednoho  citronu,  prolisovaný  česnek,  lžičku  oleje,
                                                                      sůl a pepř a směsí� filety potřete. Pak je položte na plech vy-
                                           a fenyklem                 ložený pečicí�m papí�rem a pečte na 200 °C zhruba 20 minut.
                                                                      Na  pří�pravu  hráškového  pyré  dejte  do  hrnce  vařit  vodu.
                                                                      Jakmile ji přivedete k varu, přisypte hrášek a vařte, dokud
                                                                      nezměkne  (zhruba  5–10  minut).  Hrášek  sceďte,  přidejte
                                                                      k němu máslo a pár lí�stků máty a tyčovým mixérem jej roz-
                                                                      mixujte do hladkého pyré, osolte a opepřete.
                                                                      Filety podávejte pokapané šťávou z citronu, s hráškovým
                                                                      pyré a pečeným fenyklem.




              Tagliatelle s pestem

              z piniových oříšků




                                                                                        s piniovými
              500 g těstovin tagliatelle
              30 g piniových oříšků                                                     oříšky
              60 g čerstvé bazalky
              2 stroužky česneku
              80 g strouhaného parmezánu
              120 ml olivového oleje
              sůl a čerstvě mletý pepř

              Těstoviny uvařte v osolené
              vroucí� vodě a sceďte.
              Bazalku, piniové oří�šky, česnek
              a parmezán mixujte a pomalu
              přidávejte olivový olej, dokud
              se nevytvoří� hladké krémové
              pesto.
              To přidejte k těstovinám, osolte,
              opepřete a vše promí�chejte.
              Podávejte posypané
              nastrouhaným parmezánem
              a ozdobené pár lí�stky bazalky
              a piniovými oří�šky.




                                                                                                                35
   30   31   32   33   34   35   36