Page 29 - Magazín JIP Potraviny
P. 29
Sýr feta s olivami
150 g sýru feta
černé olivy
zelené olivy
olivový olej
špetka provensálských bylinek
čerstvá bazalka
bílá bageta
Do malého pekáčku vlijte trochu olivového oleje. Na něj
dejte sýr a kolem nasypte celé nebo napůl překrojené oli-
vy. Vše ochuťte provensálskými bylinkami, ještě jednou
pokapejte olivovým olejem a dejte zakryté péct do trouby
vyhřáté na 180 °Č zhruba na 20 minut. Podávejte ozdo-
bené čerstvou bazalkou a s bí�lou bagetkou.
Řecké tzatziki
2 malé řecké jogurty
2 salátové okurky
2 stroužky česneku
lžíce citronové šťávy
čerstvý kopr
sůl a pepř
několik plátků pita chlebu
Okurku oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Poté ji osolte
a nechte hodinu odstát. Po hodině z okurky vymačkejte
šťávu, kterou mezití�m pustila. Přidejte řecké jogurty, cit-
ronovou šťávu a najemno nasekaný čerstvý kopr. Tzatziki
osolte a opepřete, podávejte s pita chlebem.
Koláče s fetou a olivami
Filo těsto:
450 g hladké mouky
240 ml vlažné vody
45 ml olivového oleje
lžička octa
špetka soli
kukuřičný škrob
olivový olej
Náplň:
250 g sýru feta
pár černých oliv
Prosátou mouku smí�chejte se solí�, přidejte olej a ocet
a postupně přilévejte vodu, dokud nevypracujete pruž-
né, nelepivé těsto. To pak nechte alespoň dvě hodiny od-
počinout. Následně těsto rozdělte na 16 stejně velkých
dí�lů. Pracovní� desku posypte kukuřičným škrobem
a každý z dí�lů vyválejte na velmi tenkou placku. Všech
16 placek vrstvěte na sebe a těsto znovu rozválejte. Jed-
notlivé placky mezi sebou lehce promažte olivovým ole-
jem. Vezměte si vždy čtyři placky a rozdrobte na ně feta
sýr a posypte na menší� kousky nakrájenými olivami.
Placky pak zamotejte do válečku a ten zatočte do spirály.
Koláče vyskládejte do pekáče a pečte v troubě přede-
hřáté na 180 °Č zhruba 25 minut, nebo dokud neze-
zlátnou.
29