Page 33 - Magazín JIP Potraviny
P. 33

Smažené
                kalamárové kroužky

                400 g kalamár
                40 g hladké mouky
                1 vejce
                150 ml perlivé minerálky
                ½ lžičky prášku do pečiva
                olej na smažení
                sůl a pepř                                                                   kalamárové
                                                                                             kroužky
                K podávání:
                tatarská omáčka
                citron


                Kalamáry očistěte, osušte a nakrájejte
                na  tenčí�  kroužky,  osolte  a  opepřete.
                Připravte si těstí�čko. Mouku smí�chej-
                te s práškem do pečiva, přidejte vejce
                a osolte. Pomalu přilévejte minerálku
                a  promí�chávejte  metlou,  dokud  ne-
                vznikne hladké těsto k obalování�.
                V  mouce  obalte  jednotlivé  kroužky,
                které  následně  namočte  do  těstí�čka.
                Kalamáry smažte v rozpáleném oleji
                dozlatova.
                Podávejte s tatarskou omáčkou a cit-
                ronem.







                                                                               Dolmades
                                                                               (plněné vinné listy)

                                                                               300 g rýže
                                                                               20 vinných listů
                                                                               200 ml olivového oleje
                                                                               zeleninový vývar (případně voda)
                                                                               jarní cibulka
                                                                               menší cibule
                                                                               čerstvý kopr
                                                                               čerstvá máta
                                                                               šťáva ze dvou citronů
                                                                               sůl a pepř

                                                                               Rýži zhruba 10 minut předvařte v osolené
                                                                               vodě a sceďte. Vinné listy spařte horkou
            Dolmades                                                           vodou. Do rýže přidejte najemno naseka-
                                                                               nou jarní� cibulku i cibuli, nasekaný kopr
                                                                               a  mátu,  opepřete,  osolte  a  promí�chejte.
                                                                               Vinné  listy  položte  žilnatinou  nahoru
                                                                               a na okraj dejte rýži. Listy pak zabalte do
                                                                               závitků.  Na  dno  hrnce  nalijte  olej  a  vy-
                                                                               skládejte  do  něj  závitky.  Ty  pak  přelijte
                                                                               šťávou z citronu a vývarem nebo vodou
                                                                               tak, aby byly téměř celé ponořené. Hrnec
                                                                               přiklopte  a  na  mí�rném  plamenu  duste
                                                                               zhruba  půl  hodiny.  Dolmades  podávejte
                                                                               napří�klad s jogurtovým dipem a pečivem.




                                                                                                                33
   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38