Page 33 - Magazín JIP Potraviny
P. 33
Smažené
kalamárové kroužky
400 g kalamár
40 g hladké mouky
1 vejce
150 ml perlivé minerálky
½ lžičky prášku do pečiva
olej na smažení
sůl a pepř kalamárové
kroužky
K podávání:
tatarská omáčka
citron
Kalamáry očistěte, osušte a nakrájejte
na tenčí� kroužky, osolte a opepřete.
Připravte si těstí�čko. Mouku smí�chej-
te s práškem do pečiva, přidejte vejce
a osolte. Pomalu přilévejte minerálku
a promí�chávejte metlou, dokud ne-
vznikne hladké těsto k obalování�.
V mouce obalte jednotlivé kroužky,
které následně namočte do těstí�čka.
Kalamáry smažte v rozpáleném oleji
dozlatova.
Podávejte s tatarskou omáčkou a cit-
ronem.
Dolmades
(plněné vinné listy)
300 g rýže
20 vinných listů
200 ml olivového oleje
zeleninový vývar (případně voda)
jarní cibulka
menší cibule
čerstvý kopr
čerstvá máta
šťáva ze dvou citronů
sůl a pepř
Rýži zhruba 10 minut předvařte v osolené
vodě a sceďte. Vinné listy spařte horkou
Dolmades vodou. Do rýže přidejte najemno naseka-
nou jarní� cibulku i cibuli, nasekaný kopr
a mátu, opepřete, osolte a promí�chejte.
Vinné listy položte žilnatinou nahoru
a na okraj dejte rýži. Listy pak zabalte do
závitků. Na dno hrnce nalijte olej a vy-
skládejte do něj závitky. Ty pak přelijte
šťávou z citronu a vývarem nebo vodou
tak, aby byly téměř celé ponořené. Hrnec
přiklopte a na mí�rném plamenu duste
zhruba půl hodiny. Dolmades podávejte
napří�klad s jogurtovým dipem a pečivem.
33