Page 35 - Magazín JIP Potraviny
P. 35

Baklava
                                                                         balíček listového těsta, 150 g másla,
                                                                         300 g mletých ořechů (vlašských, pistáciových
                                                                         nebo mandlí), ½ lžičky skořice,
                                                                         máslo na vymazání
                                                                         Sirup: 150 ml vody, 200 g krupicového cukru,
                                                                         4 lžíce medu, 2 lžíce citronové šťávy

                                                                         Zapékací�  formu  vymažte  máslem.  Listové  těs-
                                                Baklava                  to rozdělte na tři části a vyválejte placky, jednu
                                                                         z nich položte na dno formy. Mleté oří�šky a skořici
                                                                         smí�chejte a polovinu této směsi rovnoměrně roz-
                                                                         prostřete na těsto. Na směs dejte druhou placku
                                                                         a opět na ni rozprostřete oří�šky. Navrch položte
                                                                         poslední� plát těsta a nožem na něm nakrojte rýhy.
                                                                         Baklavu  vložte  do  trouby  předehřáté  na  180  °Č
                                                                         a pečte půl hodiny. Po půl hodině zvyšte teplotu
                                                                         a  pečte  další�  čtvrt  hodiny.  Mezití�m  si  připravte
                                                                         sirup.  Vodu,  cukr,  med  a  citronovou  šťávu  dejte
                                                                         do  hrnce  a  na  mí�rném  plamenu  nechte  rozpus-
                                                                         tit.  Poté  povařte  ještě  další�ch  5  minut  a  nechte
                                                                         zchladnout. Jakmile baklavu vytáhnete z trouby,
                                                                         polijte ji po celém povrchu sirupem. Po vychlad-
                                                                         nutí� nakrájejte a podávejte.






        Řecký jogurt
        s medem a ořechy

        2 bílé řecké jogurty
        4 lžíce medu
        40 g vlašských ořechů

         �
        Část  ořechů  nahrubo  nasekejte,
        část ponechejte vcelku.
        Jogurt naserví�rujte do misky                                                         řecký
        a smí�chejte s nasekanými ořechy.                                                     jogurt
        Před  podávání�m  přelijte  medem
        a posypte celými ořechy.




                                                                                 Rychlý salát
                                                                                 s balkánským sýrem
                                                                                 3 rajčata
                                                                                 ½ červené cibule
                                                                                 50 g balkánského sýru
                                                                                 černé olivy
                                                                                 olivový olej
                                                         salát                   sušené oregano
                                                         s balkánem              sůl

                                                                                 Rajčata nakrájejte na plátky, cibuli na ten-
                                                                                 ká kolečka a balkánský sýr na kostky. Vše
                                                                                 naserví�rujte na talí�řek, posypte černými oli-
                                                                                 vami a zakápněte olivovým olejem. Vše pak
                                                                                 osolte a ochuťte sušeným oreganem.


                                                                                                                35
   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40