Page 35 - Magazín JIP Potraviny
P. 35
Baklava
balíček listového těsta, 150 g másla,
300 g mletých ořechů (vlašských, pistáciových
nebo mandlí), ½ lžičky skořice,
máslo na vymazání
Sirup: 150 ml vody, 200 g krupicového cukru,
4 lžíce medu, 2 lžíce citronové šťávy
Zapékací� formu vymažte máslem. Listové těs-
Baklava to rozdělte na tři části a vyválejte placky, jednu
z nich položte na dno formy. Mleté oří�šky a skořici
smí�chejte a polovinu této směsi rovnoměrně roz-
prostřete na těsto. Na směs dejte druhou placku
a opět na ni rozprostřete oří�šky. Navrch položte
poslední� plát těsta a nožem na něm nakrojte rýhy.
Baklavu vložte do trouby předehřáté na 180 °Č
a pečte půl hodiny. Po půl hodině zvyšte teplotu
a pečte další� čtvrt hodiny. Mezití�m si připravte
sirup. Vodu, cukr, med a citronovou šťávu dejte
do hrnce a na mí�rném plamenu nechte rozpus-
tit. Poté povařte ještě další�ch 5 minut a nechte
zchladnout. Jakmile baklavu vytáhnete z trouby,
polijte ji po celém povrchu sirupem. Po vychlad-
nutí� nakrájejte a podávejte.
Řecký jogurt
s medem a ořechy
2 bílé řecké jogurty
4 lžíce medu
40 g vlašských ořechů
�
Část ořechů nahrubo nasekejte,
část ponechejte vcelku.
Jogurt naserví�rujte do misky řecký
a smí�chejte s nasekanými ořechy. jogurt
Před podávání�m přelijte medem
a posypte celými ořechy.
Rychlý salát
s balkánským sýrem
3 rajčata
½ červené cibule
50 g balkánského sýru
černé olivy
olivový olej
salát sušené oregano
s balkánem sůl
Rajčata nakrájejte na plátky, cibuli na ten-
ká kolečka a balkánský sýr na kostky. Vše
naserví�rujte na talí�řek, posypte černými oli-
vami a zakápněte olivovým olejem. Vše pak
osolte a ochuťte sušeným oreganem.
35