Page 32 - Magazín JIP Potraviny
P. 32

600 g mletého hovězího masa Musaka
               5 menších lilků
               6 větších brambor
               4 rajčata
               1 větší cibule
               2 dcl červeného vína
               sůl a olej

               Bešamel:
               100 g másla
               100 g hladké mouky
               750 ml mléka
               80 g parmezánu
               20 g kozího sýru
               3 žloutky
               špetka muškátového oříšku
               pepř





               Lilky nakrájejte na plátky, které z obou stran osolte a dejte stranou, aby pustily šťávu. Brambory oloupejte a také nakrájej-
               te na plátky, které dejte vařit do osolené vody do poloměkka. Čibuli oloupejte a společně s rajčaty najemno nakrájejte.
               Na pánvi rozehřejte olej a cibuli na něm orestujte. Poté přidejte mleté maso, červené ví�no a rajčata. Vše zvolna restujte
               téměř do odpaření� tekutiny. Masovou směs pak dejte stranou. Lilky osušte a na rozehřátém oleji z obou stran opečte
               nebo na půl hodiny dejte zapéct do trouby.
               Připravte bešamel. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte hladkou mouku a za stálého mí�chání� připravte jí�šku. Do jí�šky po-
               stupně přilévejte mléko, dokud nevlijete všechno a nevznikne hladký bešamel. Sundejte jej z plotny a přidejte muškátový
               oří�šek, nastrouhaný parmezán a kozí� sýr, jako poslední� žloutky a vše dohladka rozmí�chejte.
               Zapékací� mí�su vymažte olejem a začněte vrstvit musaku. Nejprve položte na dno vrstvu brambor, poté lilek a na něj
               polovinu masové směsi. Opět pokračujte bramborami, lilkem a další� vrstvou masa. Vše pak zalijte připraveným bešame-
               lem a vložte do trouby vyhřáté na 190 °Č na 30–40 minut. Po dopečení� nechte aspoň 15 minut odpočinout.




       32
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37