Page 32 - Magazín JIP Potraviny
P. 32
600 g mletého hovězího masa Musaka
5 menších lilků
6 větších brambor
4 rajčata
1 větší cibule
2 dcl červeného vína
sůl a olej
Bešamel:
100 g másla
100 g hladké mouky
750 ml mléka
80 g parmezánu
20 g kozího sýru
3 žloutky
špetka muškátového oříšku
pepř
Lilky nakrájejte na plátky, které z obou stran osolte a dejte stranou, aby pustily šťávu. Brambory oloupejte a také nakrájej-
te na plátky, které dejte vařit do osolené vody do poloměkka. Čibuli oloupejte a společně s rajčaty najemno nakrájejte.
Na pánvi rozehřejte olej a cibuli na něm orestujte. Poté přidejte mleté maso, červené ví�no a rajčata. Vše zvolna restujte
téměř do odpaření� tekutiny. Masovou směs pak dejte stranou. Lilky osušte a na rozehřátém oleji z obou stran opečte
nebo na půl hodiny dejte zapéct do trouby.
Připravte bešamel. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte hladkou mouku a za stálého mí�chání� připravte jí�šku. Do jí�šky po-
stupně přilévejte mléko, dokud nevlijete všechno a nevznikne hladký bešamel. Sundejte jej z plotny a přidejte muškátový
oří�šek, nastrouhaný parmezán a kozí� sýr, jako poslední� žloutky a vše dohladka rozmí�chejte.
Zapékací� mí�su vymažte olejem a začněte vrstvit musaku. Nejprve položte na dno vrstvu brambor, poté lilek a na něj
polovinu masové směsi. Opět pokračujte bramborami, lilkem a další� vrstvou masa. Vše pak zalijte připraveným bešame-
lem a vložte do trouby vyhřáté na 190 °Č na 30–40 minut. Po dopečení� nechte aspoň 15 minut odpočinout.
32