Page 29 - Magazín JIP Potraviny
P. 29
Losos na grilu
filety nebo podkovy z lososa
olivový olej
citron
rozmarýn
sůl a pepř
Filety či podkovy očistěte a osušte. Olivový olej
smí�chejte s citronovou šťávou, solí�, trochou
pepře a lí�stky rozmarýnu. Marinádou lososa
potřete a nechte odpočinout. Rybu pak vložte
losos na gril a zvolna grilujte, zhruba 15–20 minut.
na grilu
Grilovaná chobotnice
300 g čerstvé chobotnice, přepuštěné máslo nebo olej, česnek
Rybí várka: mrkev, řapíkatý celer, cibule, pórek, velkolistá petržel,
kuličky černého pepře, špetka cukru, přírodní korek
Nejprve si připravte tzv. rybí� várku. Na ni budete potřebovat vodu,
kvalitní� bí�lé ví�no, mrkev, řapí�katý celer, cibuli, špetku cukru, velko-
listou petržel, bí�lou část pórku, kuličky černého pepře a pří�rodní�
korek (pozor na umělé korky). Všechny suroviny dejte do hrnce,
přiveďte k varu a na mí�rném ohni vařte 20 minut. Po 20 minutách
stáhněte sí�lu plamene tak, aby voda jen občas probublávala. Cho-
botnici chytněte za hlavu, ponořte ji na 20 vteřin do rybí� várky
a vytáhněte. Tento postup zopakujte ještě 2x. Chobotnici poté celou grilovaná
chobotnice
ponořte a na mí�rném ohni táhněte přibližně 2 hodiny. Po vyjmutí�
uří�zněte hlavičku, podélně rozpulte a vytáhněte kusadla. Takto
připravenou chobotnici grilujte na přepuštěném másle nebo oleji,
pří�padně půl na půl (máslo a olej), s česnekem. Chobotnici grilujte
pouze chví�li, rychle se totiž vysouší� a byla by gumová.
Grilovaná pražma
2 pražmy
mořská sůl
olivový olej
2 prolisované stroužky česneku
lístky čerstvého rozmarýnu a tymiánu
šťáva z citronu
Ryby očistěte, osušte a z obou stran několikrát
grilovaná naří�zněte. Olivový olej smí�chejte s česnekem,
pražma citronovou šťávou a nasekanými lí�stky bylinek
a marinádu vmasí�rujte do masa. Pražmy vložte
na rozpálený gril a grilujte z obou stran zhruba
6–8 minut.
29