Page 29 - Magazín JIP Potraviny
P. 29

Losos na grilu

                                                                               filety nebo podkovy z lososa
                                                                               olivový olej
                                                                               citron
                                                                               rozmarýn
                                                                               sůl a pepř


                                                                               Filety či podkovy očistěte a osušte. Olivový olej
                                                                               smí�chejte  s  citronovou  šťávou,  solí�,  trochou
                                                                               pepře  a  lí�stky  rozmarýnu.  Marinádou  lososa
                                                                               potřete a nechte odpočinout. Rybu pak vložte
                                                        losos                  na gril a zvolna grilujte, zhruba 15–20 minut.
                                                        na grilu








        Grilovaná chobotnice

        300 g čerstvé chobotnice, přepuštěné máslo nebo olej, česnek
        Rybí várka: mrkev, řapíkatý celer, cibule, pórek, velkolistá petržel,
        kuličky černého pepře, špetka cukru, přírodní korek

        Nejprve si připravte tzv. rybí� várku. Na ni budete potřebovat vodu,
        kvalitní� bí�lé ví�no, mrkev, řapí�katý celer, cibuli, špetku cukru, velko-
        listou petržel, bí�lou část pórku, kuličky černého pepře a pří�rodní�
        korek  (pozor  na  umělé  korky).  Všechny  suroviny  dejte  do  hrnce,
        přiveďte k varu a na mí�rném ohni vařte 20 minut. Po 20 minutách
        stáhněte sí�lu plamene tak, aby voda jen občas probublávala. Cho-
        botnici  chytněte  za  hlavu,  ponořte  ji  na  20  vteřin  do  rybí�  várky
        a vytáhněte. Tento postup zopakujte ještě 2x. Chobotnici poté celou                         grilovaná
                                                                                                    chobotnice
        ponořte a na mí�rném ohni táhněte přibližně 2 hodiny. Po vyjmutí�
        uří�zněte  hlavičku,  podélně  rozpulte  a  vytáhněte  kusadla.  Takto
        připravenou chobotnici grilujte na přepuštěném másle nebo oleji,
        pří�padně půl na půl (máslo a olej), s česnekem. Chobotnici grilujte
        pouze chví�li, rychle se totiž vysouší� a byla by gumová.







                                                                               Grilovaná pražma

                                                                               2 pražmy
                                                                               mořská sůl
                                                                               olivový olej
                                                                               2 prolisované stroužky česneku
                                                                               lístky čerstvého rozmarýnu a tymiánu
                                                                               šťáva z citronu

                                                                               Ryby očistěte, osušte a z obou stran několikrát
                                                     grilovaná                 naří�zněte. Olivový olej smí�chejte s česnekem,
                                                     pražma                    citronovou šťávou a nasekanými lí�stky bylinek
                                                                               a marinádu vmasí�rujte do masa. Pražmy vložte
                                                                               na rozpálený gril a grilujte z obou stran zhruba
                                                                               6–8 minut.





                                                                                                                29
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34