Page 11 - Magazín JIP Potraviny
P. 11
BORŮVKOVÉ ŘEZY
400 g hladké mouky Náplň:
250 g změklého másla 200 g borůvek
120 g moučkového cukru 200 g tvarohu
borůvkové 1 vejce 2 vejce
50 g krupicového cukru
½ prášku do pečiva
řezy
Prosátou mouku, máslo, moučkový cukr, vejce a prášek do peči-
va smí�chejte a vypracujte těsto, které nechte alespoň hodinu
odpočí�vat v lednici. Poté těsto z lednice vyndejte a rozdělte jej
na dva dí�ly. Tvaroh smí�chejte s borůvkami, vejci a krupicovým
cukrem. Plech nebo koláčovou formu vyložte pečicí�m papí�rem
nebo dobře vymažte a vysypte a první� dí�l těsta rovnoměrně
rozprostřete na dno. Na těsto pak rozetřete připravenou borův-
kovou náplň a navrch nastrouhejte zbylou část těsta. Koláč
pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba třičtvrtě hodiny.
RYBÍZOVÉ ŘEZY s KRÉMEM
80 g hladké mouky, 130 g krupicového cukru, 3 vejce,
2 lžíce kvalitního kakaa, lžička prášku do pečiva
Krém: 700 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 100 g cukru,
200 g změklého másla, 2 lžíce kvalitního kakaa,
250 g rybízu, rybízový džem, 10 g želatiny v prášku
Kakaový korpus připravte podle postupu u višňových řezů ní�že.
Upečený korpus nechte vychladnout a připravte si krémy. Podle
návodu připravte vanilkový pudink, přidejte cukr a nechte jej při
pokojové teplotě vychladnout, občas jej však promí�chejte, aby se
na něm nevytvořil škraloup. Jakmile pudink vychladne, postupně
do něj všlehejte změklé máslo, dokud se suroviny nespojí�. Krém
pak rozdělte na tři části. Do první� vmí�chejte kakao, druhou ponech-
te vanilkovou a do třetí� vmí�chejte pár lžiček rybí�zového džemu. rybízové
Tyto pak navrstvěte na upečený korpus (jednotlivé vrstvy nechte řezy
chví�li zatuhnout v lednici). Rybí�z nasypte do hrnce, povařte a při-
dejte želatinu připravenou podle návodu. Ovoce nechte lehce vy-
chladnout a dejte navrch dezertu. Po vychladnutí� a zatuhnutí� na-
krájejte.
VIŠŇOVÉ ŘEZY
80 g hladké mouky, 130 g krupicového cukru, 3 vejce,
2 lžíce kvalitního kakaa, lžička prášku do pečiva
Náplň: 500 g plnotučného tvarohu, 2 lžíce moučkového
cukru, 2 lžíce strouhaného kokosu, želatinový ztužovač
do krému, dle chuti višňový džem
Želé: 350 g višní (čerstvých nebo mražených), cukr,
100 ml vody, 10 g želatiny v prášku nebo v plátcích,
šlehačka na ozdobení
�
Žloutky oddělte od bí�lků a z bí�lků vyšlehejte tuhý sní�h. Žlout-
�
ky utřete s cukrem, poté přidejte prosátou mouku, prášek do
pečiva a kakao. Do vytvořené hmoty vmí�chejte vyšlehaný sní�h.
Těsto pak přelijte do formy vyložené pečicí�m papí�rem a pečte
na 180 °C asi čtvrt hodiny, dokud nebude korpus hotový. Pak
jej vyndejte z trouby a nechte vychladnout. V misce smí�chej-
višňové te tvaroh, cukr, kokos, dle chuti také pár lžiček džemu. Podle
návodu pak přidejte želatinový ztužovač. Připravený krém na-
řezy lijte na upečený korpus a dejte do lednice ztuhnout. Mezití�m
si připravte želé. Vypeckované višně nasypte do hrnce a vařte,
dokud nezměknou. Poté přidejte želatinu připravenou podle
návodu. Ovoce nechte trochu vychladnout a až poté nalijte na
korpus s krémem. Vše pak nechte vychladnout v lednici, před
podávání�m nakrájejte na kostky a odzdobte šlehačkou.
11