Page 11 - Magazín JIP Potraviny
P. 11

BORŮVKOVÉ ŘEZY

                                                                  400 g hladké mouky           Náplň:
                                                                  250 g změklého másla         200 g borůvek
                                                                  120 g moučkového cukru       200 g tvarohu
          borůvkové                                               1 vejce                      2 vejce
                                                                                               50 g krupicového cukru
                                                                  ½ prášku do pečiva
          řezy
                                                                  Prosátou mouku, máslo, moučkový cukr, vejce a prášek do peči-
                                                                  va smí�chejte a vypracujte těsto, které nechte alespoň hodinu
                                                                  odpočí�vat v lednici. Poté těsto z lednice vyndejte a rozdělte jej
                                                                  na dva dí�ly. Tvaroh smí�chejte s borůvkami, vejci a krupicovým
                                                                  cukrem. Plech nebo koláčovou formu vyložte pečicí�m papí�rem
                                                                  nebo  dobře  vymažte  a  vysypte  a  první�  dí�l  těsta  rovnoměrně
                                                                  rozprostřete na dno. Na těsto pak rozetřete připravenou borův-
                                                                  kovou  náplň  a  navrch  nastrouhejte  zbylou  část  těsta.  Koláč
                                                                  pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba třičtvrtě hodiny.


        RYBÍZOVÉ ŘEZY s KRÉMEM

        80 g hladké mouky, 130 g krupicového cukru, 3 vejce,
        2 lžíce kvalitního kakaa, lžička prášku do pečiva
        Krém: 700 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 100 g cukru,
        200 g změklého másla, 2 lžíce kvalitního kakaa,
        250 g rybízu, rybízový džem, 10 g želatiny v prášku

        Kakaový korpus připravte podle postupu u višňových řezů ní�že.
        Upečený korpus nechte vychladnout a připravte si krémy. Podle
        návodu připravte vanilkový pudink, přidejte cukr a nechte jej při
        pokojové teplotě vychladnout, občas jej však promí�chejte, aby se
        na něm nevytvořil škraloup. Jakmile pudink vychladne, postupně
        do něj všlehejte změklé máslo, dokud se suroviny nespojí�. Krém
        pak rozdělte na tři části. Do první� vmí�chejte kakao, druhou ponech-
        te vanilkovou a do třetí� vmí�chejte pár lžiček rybí�zového džemu.   rybízové
        Tyto pak navrstvěte na upečený korpus (jednotlivé vrstvy nechte     řezy
        chví�li zatuhnout v lednici). Rybí�z nasypte do hrnce, povařte a při-
        dejte želatinu připravenou podle návodu. Ovoce nechte lehce vy-
        chladnout a dejte navrch dezertu. Po vychladnutí� a zatuhnutí� na-
        krájejte.



                                                                  VIŠŇOVÉ ŘEZY

                                                                  80 g hladké mouky, 130 g krupicového cukru, 3 vejce,
                                                                  2 lžíce kvalitního kakaa, lžička prášku do pečiva
                                                                  Náplň: 500 g plnotučného tvarohu, 2 lžíce moučkového
                                                                  cukru, 2 lžíce strouhaného kokosu, želatinový ztužovač
                                                                  do krému, dle chuti višňový džem
                                                                  Želé: 350 g višní (čerstvých nebo mražených), cukr,
                                                                  100 ml vody, 10 g želatiny v prášku nebo v plátcích,
                                                                  šlehačka na ozdobení

                                                                   �
                                                                  Žloutky oddělte od bí�lků a z bí�lků vyšlehejte tuhý sní�h. Žlout-
                                                                                                               �
                                                                  ky utřete s cukrem, poté přidejte prosátou mouku, prášek do
                                                                  pečiva a kakao. Do vytvořené hmoty vmí�chejte vyšlehaný sní�h.
                                                                  Těsto pak přelijte do formy vyložené pečicí�m papí�rem a pečte
                                                                  na 180 °C asi čtvrt hodiny, dokud nebude korpus hotový. Pak
                                                                  jej vyndejte z trouby a nechte vychladnout. V misce smí�chej-
                                       višňové                    te tvaroh, cukr, kokos, dle chuti také pár lžiček džemu. Podle
                                                                  návodu pak přidejte želatinový ztužovač. Připravený krém na-
                                       řezy                       lijte na upečený korpus a dejte do lednice ztuhnout. Mezití�m
                                                                  si připravte želé. Vypeckované višně nasypte do hrnce a vařte,
                                                                  dokud  nezměknou.  Poté  přidejte  želatinu  připravenou  podle
                                                                  návodu. Ovoce nechte trochu vychladnout a až poté nalijte na
                                                                  korpus s krémem. Vše pak nechte vychladnout v lednici, před
                                                                  podávání�m nakrájejte na kostky a odzdobte šlehačkou.
                                                                                                                11
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16