Page 16 - Magazín JIP Potraviny
P. 16
KOLÁČ s RYBÍZEM
600 g polohrubé mouky
250 g krupicového cukru
balíček vanilkového cukru
250 g změklého másla
balíček prášku do pečiva
1 vejce
Náplň:
balíček vanilkového pudinku
500 ml mléka, lžíce cukru, 500 g rybízu
Prosátou mouku, cukry, prášek do pečiva,
vejce a máslo smí�chejte a rukama zpracuj-
te v drobivé těsto. To rukama namačkejte
do vymazané a vysypané formy. Pudink koláč
uvařte dle návodu a nechte zchladnout, s rybízem
poté ho rozetřete na těsto. Navrch nasypte
rybí�z a koláč dejte péct do trouby přede-
hřáté na 160 °C asi na 50 minut.
cRuMBLE s VIŠNěMI
300 g višní
200 g ovesných vloček
100 ml medu
70 g másla
30 g třtinového cukru
lžíce kůry z citronu
lžíce šťávy z citronu
crumble V misce smí�chejte vypeckované višně, citrono-
s višněmi vou šťávu a kůru a med. V jiné misce promí�chejte
ovesné vločky, cukr a máslo. Do zapékací� misky
nebo pekáčku rozložte nejprve višně a na ně
rovnoměrně ovesné vločky. Vložte do trouby
rozehřáté na 180 °C na asi třičtvrtě hodiny. Crum-
ble podávejte teplý se zmrzlinou nebo jogurtem.
BORŮVKOVÝ KOLÁČ
200 g polohrubé mouky, 60 g krupicového cukru,
120 g másla, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 vejce,
15 ml mléka
Náplň: 750 g plnotučného tvarohu, 3 vejce,
200 g krupicového cukru, 500 g borůvek borůvkový
koláč
Prosátou mouku s práškem do pečiva, cukr, máslo,
vejce a mléko smí�chejte a vypracujte do hladkého
těsta, které nechte odpočinout v lednici. Ž těsta pak
vyválejte placku, kterou vložte do připravené dorto-
vé formy až po okraje. Připravte si tvarohovou
náplň. Bí�lky a žloutky oddělte, z bí�lků vyšlehejte
sní�h. Tvaroh, žloutky a cukr rozmí�chejte a poté opa-
trně vmí�chejte sní�h. Tvarohovou náplň natřete na
těsto a na ni navrstvěte borůvky. Koláč pečte v pře-
dehřáté troubě na 180 °C asi třičtvrtě hodiny.
16