Page 14 - Magazín JIP Potraviny
P. 14

TVAROHOVÝ KOLÁČ
       s LEsNÍM OVOcEM
                                                                           koláč
       200 g hladké mouky
       120 g másla                                                         s lesním ovocem
       80 g cukru
       1 vejce
       špetka soli

       Náplň:
       500 g měkkého tvarohu
       50 g cukru
       balíček vanilkového cukru
       30 g másla
       2 žloutky
       250 g čerstvého lesního ovoce

       Prosátou mouku, cukr, sůl, vejce a změklé
       máslo vypracujte do hladkého těsta. Ž něho
       vyválejte  plát,  kterým  vyložte  dortovou
       formu  tak,  aby  těsto  sahalo  až  po  okraje.
       Pro pří�pravu náplně utřete máslo se žlout-
       kem  a  cukrem  tak,  aby  se  cukr  rozpustil.
       Tuto  směs  pak  promí�chejte  s  tvarohem.
       Šměs rozetřete na připravené těsto a pečte
       v troubě předehřáté na 175 °C zhruba ho-
       dinku. Na upečený koláč pak dejte vrstvu
       čerstvého lesní�ho ovoce.







                                                                           ZMRZLINA s cITRONOVÝM
                                                                           KRÉMEM

                                                                           Citronový krém:
                                                                           4 žloutky
                                                                           120 g krupicového cukru
                                                                           lžíce citronové kůry
                                                                           80 ml citronové šťávy
                                                                           80 g másla
                                                                           špetka soli
                                                                           Zmrzlina:
                                                                           250 g měkkého tvarohu
                                                                           100 g moučkového cukru
                                                                           180 g zakysané smetany
                    zmrzlina                                               balíček vanilkového cukru
                                                                           čerstvé maliny na ozdobu
                    s citronovým krémem
                                                                           Ve  vodní�  lázní�  smí�chejte  v  misce  žloutky,  cukr,
                                                                           citronovou kůru i šťávu a špetku soli. Vše metlič-
                                                                           kou důkladně mí�chejte, dokud směs nezhoustne.
                                                                           Krém sundejte z vodní� lázně a zašlehejte do něj
                                                                           máslo, dokud se nerozpustí�. Šměs pak nalijte do
                                                                           sklenice  a  nechte  vychladnout.  Všechny  ingre-
                                                                           dience na zmrzlinu dobře promí�chejte a nalijte do
                                                                           misky. Navrch nalijte připravený citronový krém
                                                                           a zmrzlinu dejte do mrazáku ztuhnout. Podávejte
                                                                           ozdobené čerstvými malinami.



       14
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19