Vařený chřest s maltézskou omáčkou
Ingredience na 4 porce:
- 500 g bílého chřestu
- 500 g zeleného chřestu
- 4 žloutky
- 1 dcl bílého vína
- 150 g másla
- 1 dcl šťávy z červeného pomeranče
- sůl, pepř
- 1 lžíce cukru
- šťáva z půlky citrónu
- 2 lžíce strouhanky z bílého pečiva
Postup:
Víno a pomerančovou šťávu svaříme na 3/4 původního množství, stáhneme a necháme minutu schladnout. Do směsy přidáme syrové žloutky a vyšleháme do pěny. Do ní pak opatrně zašleháváme rozpuštěné máslo. Dochucujeme solí, pepřem a šťávou z pomerančů kvůli zvýraznění dle chuti. Na sucho opečeme strouhanku na pánvi do zlatova a zdobíme po okraji talíře. Zelený a bílý chřest oloupeme a uvaříme ve vroucí vodě s cukrem a šťávou z půlky citrónu. Po uvaření zprudka zchladíme pod tekoucí vodou.
