Page 39 - Magazín JIP Potraviny
P. 39

Ořechové mušličky


              Suroviny:
              280 g hladké mouky
              250 g másla
              1 vejce                                                                             Ořechové
              vanilkový a moučkový cukr na obalení                                                mušličky
              Náplň:
              100 g mletých vlašských ořechů
              100 g moučkového cukru
              1 vejce
              lžíce rumu
              ½ lžičky citronové kůry                                                             Polomáčené
                                                                                                  s marmeládou
              Postup:
              Prosátou mouku, změklé máslo a vejce vypracuj-
              te v hladké těsto a dejte do ledničky odpočinout.
              Mezitím si připravte náplň – smíchejte ořechy,
              cukr, vejce, rum a citronovou kůru. Z těsta vyvá-
              lejte asi 3 mm silný plát a vykrajovátkem vykra-
              jujte kolečka. Doprostřed každého kolečka dejte
              lžičku náplně, kolečko přeložte, ohyb mírně stlač-
              te a okraje k sobě přitiskněte tak, aby prostřední
              část zůstala pootevřená. Mušličky pečte na plechu
              vyloženém pečicím papírem asi čtvrt hodiny na
              170 °C. Po vyjmutí z trouby je obalte ve směsi                               NÁŠ TIP!
              vanilkového a moučkového cukru.






                                                               Polomáčené rohlíčky
                                                               s marmeládou

                                                               Suroviny:
                                                               300 g hladké mouky, 250 g másla, 80 g moučkového cukru, 1 vejce,
                                                               1 vanilkový cukr, lžička citronové kůry, rybízová marmeláda, čokolá-
                                                               da na vaření

                                                               Postup:
                                                               Máslo utřete s cukrem, přidejte mouku, vejce, vanilkový cukr, citrono-
                                                               vou kůru a vytvořte hladké těsto, které nechte odpočinout. Poté těstem
                                                               naplňte cukrářský sáček a na plechu vytvářejte stejně dlouhé rohlíčky.
                                                               Ty pečte při 170 °C 8–10 minut. Po vyjmutí z trouby nechte rohlíčky vy-
                                                               chladnout a až poté je slepujte marmeládou. Konce slepených rohlíčků
                      Linecké                                  namočte do rozpuštěné čokolády.
                      s čokoládou



                                                               Linecké s čokoládou

                                                               Suroviny:
                                                               420 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 2 vanilkové cukry,
                                                               280 g másla, 4 žloutky, 1 lžička citronové kůry, čokoládová poleva,
                                                               vlašské ořechy na ozdobení
                                                               Náplň: 2 vejce, 100 g moučkového cukru, 80 g másla

                                                               Postup:
                                                               Linecké těsto připravte dle postupu na str. 35. Těsto rozválejte a vykra-
                                                               jujte kolečka, která pečte asi 8 minut při 180 °C, po vyjmutí je nechte vy-
                                                               chladnout. Připravte si náplň – vejce a moučkový cukr míchejte ve vodní
                                                               lázni, dokud nezhoustnou. Směs nechte vychladnout a přidejte změklé
                                                               máslo. Linecká kolečka slepte připravenou náplní a nakonec vždy jednu
                                                               stranu slepeného cukroví namočte do čokoládové polevy. Vršek ozdobte
                                                               kouskem vlašského ořechu a nechte ztuhnout.
                                                                                                                39
                                                                                       MAGAZÍN PODZIM/ZIMA 2020
   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44