Page 39 - Magazín JIP Potraviny
P. 39
Ořechové mušličky
Suroviny:
280 g hladké mouky
250 g másla
1 vejce Ořechové
vanilkový a moučkový cukr na obalení mušličky
Náplň:
100 g mletých vlašských ořechů
100 g moučkového cukru
1 vejce
lžíce rumu
½ lžičky citronové kůry Polomáčené
s marmeládou
Postup:
Prosátou mouku, změklé máslo a vejce vypracuj-
te v hladké těsto a dejte do ledničky odpočinout.
Mezitím si připravte náplň – smíchejte ořechy,
cukr, vejce, rum a citronovou kůru. Z těsta vyvá-
lejte asi 3 mm silný plát a vykrajovátkem vykra-
jujte kolečka. Doprostřed každého kolečka dejte
lžičku náplně, kolečko přeložte, ohyb mírně stlač-
te a okraje k sobě přitiskněte tak, aby prostřední
část zůstala pootevřená. Mušličky pečte na plechu
vyloženém pečicím papírem asi čtvrt hodiny na
170 °C. Po vyjmutí z trouby je obalte ve směsi NÁŠ TIP!
vanilkového a moučkového cukru.
Polomáčené rohlíčky
s marmeládou
Suroviny:
300 g hladké mouky, 250 g másla, 80 g moučkového cukru, 1 vejce,
1 vanilkový cukr, lžička citronové kůry, rybízová marmeláda, čokolá-
da na vaření
Postup:
Máslo utřete s cukrem, přidejte mouku, vejce, vanilkový cukr, citrono-
vou kůru a vytvořte hladké těsto, které nechte odpočinout. Poté těstem
naplňte cukrářský sáček a na plechu vytvářejte stejně dlouhé rohlíčky.
Ty pečte při 170 °C 8–10 minut. Po vyjmutí z trouby nechte rohlíčky vy-
chladnout a až poté je slepujte marmeládou. Konce slepených rohlíčků
Linecké namočte do rozpuštěné čokolády.
s čokoládou
Linecké s čokoládou
Suroviny:
420 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 2 vanilkové cukry,
280 g másla, 4 žloutky, 1 lžička citronové kůry, čokoládová poleva,
vlašské ořechy na ozdobení
Náplň: 2 vejce, 100 g moučkového cukru, 80 g másla
Postup:
Linecké těsto připravte dle postupu na str. 35. Těsto rozválejte a vykra-
jujte kolečka, která pečte asi 8 minut při 180 °C, po vyjmutí je nechte vy-
chladnout. Připravte si náplň – vejce a moučkový cukr míchejte ve vodní
lázni, dokud nezhoustnou. Směs nechte vychladnout a přidejte změklé
máslo. Linecká kolečka slepte připravenou náplní a nakonec vždy jednu
stranu slepeného cukroví namočte do čokoládové polevy. Vršek ozdobte
kouskem vlašského ořechu a nechte ztuhnout.
39
MAGAZÍN PODZIM/ZIMA 2020