Page 38 - Magazín JIP Potraviny
P. 38

Vánočka































         Vánočka

         Suroviny:
         500 g hladké mouky, 100 g cukru, 150 g másla, 250 ml mléka 25 g droždí, 2 žloutky, 1 vejce, 60 g hrozinek
         (předem namočených v rumu), 60 g nasekaných mandlí, špetka soli, lžička citronové kůry

         Postup:
         Do vlažného mléka vmíchejte trochu cukru, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. V míse smíchejte prosátou
         mouku s cukrem, citronovou kůrou a špetkou soli. Do směsi přidejte vejce, žloutky, rozpuštěné máslo a kvásek.
         Suroviny smíchejte, přendejte na vál a zpracujte těsto. Přidejte do něj hrozinky, dejte do mísy a nechte pod utěr-
         kou kynout alespoň hodinu. Těsto poté rozdělte na 9 dílů a z nich vytvořte stejně dlouhé válečky. Čtyři válečky
         položte vedle sebe a od středu je překládejte zleva doprava a zpět. V polovině pletení základ vánočky otočte
         neupletenou částí k sobě a válečky dopleťte zprava doleva. Střed spletených pramenů stlačte válečkem. Další tři
         prameny spleťte jako běžný cop a položte na vytvořený základ vánočky, prostředek opět mírně stlačte válečkem.
         Z posledních dvou válečků vytvořte spirálu a položte na vršek vánočky do vytvořeného důlku. Konce této spirály
         povytáhněte a položte pod vánočku. Tu položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte znovu vykynout. Po
         vykynutí potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a pečte dozlatova zhruba půl hodiny na 170 °C.



       38     MAGAZÍN PODZIM/ZIMA 2020
   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43